onsdag 12 juni 2024

2020 Chianti Colli Senesi, Fontaleoni

 Vid ett besök i vintras på en av våra absoluta favoritrestauranger i Stockholm (restaurang DoMa) visade sig vår mycket trevliga och kunniga sommelier också var involverad i vinimportören Brand Wine Estate. Vi blev intresserade av deras portföälj, så vi beställde (via SB) ett gäng flaskor. Ganska omgående prövade vi några av vinerna, vilka du kan läsa om i fall du klickar på resp länk.


Så här i juni har jag börjat beta av de andra vinerna jag beställde:

Azienda Agricola Fontaleoni grundades 1959 av Giovanni Troiani. Han flyttade från ett kargare landskap i Marches till Toscanas böljande kullar och den medeltida byn San Gimignano belägen mellan Florens och Siena. Från början var det djuruppfödning, spannmål, frukt- och vinodling, men med åren har vinproduktionen tagit över allt mer av de 50 ha, som dom äger. 1980, under ledning av Franco Troiani, började dom sälja vin under eget namn.

Dom tillverkar knappt 120 000 flaskor fördelade på tre viner på den lokala gröna druvan Vernaccia, två viner på druvan Sangiovese, en Chianti och en Chianti Riserva samt en rosato och ett mousserande vin.

Vi dricker deras "vanliga" Chianti, som är gjord uteslutande på druvan Sangiovese, som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 15 och 25 år. Vinfälten ligger cirka 180 m ö h. 
Jäsningen har ägt rum på ståltankar med en kort tids maceration med skalen. Det får tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljeras och därefter runt 6 månader på flaska innan det anses moget för marknaden.

Färgen går i en djup rubinröd nyans med några violetta stråk.

I doften känner vi initialt lite läder och jord, men det tar inte länge innan de röda bären med körsbären i spets tar över smakintrycken. Efterhand dyket det upp lite örter och kryddor, krossat grus samt aningens violer och rosor.

I munnen är det friskt och nästan lite slankt. Precis som i doften är det de röda bären som dominerar. Till en början är det mest körsbär, men sen kommer röda vinbär, något hallon och en del tranbär. Här finns några små nypor örter och kryddor. Bra syra och tanniner som biter lite lättsamt i munhålan. Eftersmaken är medellång. Körsbären återkommer fast nu i sällskap med tranbär och granatäppeljuice. Örter och kryddor är mer påtagligt närvarande i eftersmaken. På slutet kommer även aningens rosor och violer.
Ett riktigt gott vin om än inte stort. Det här är vad jag kallar för ett everyday-wine. Det passar bra till väldigt många olika rätter.
Betyg 4
På SB är priset 199 kr, vilket måste anses som ett bra pris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar