tisdag 25 juni 2024

Tradition Premier Cru, Champagne Elodie D

 Vi inledde midsommarfirandet på torsdagen genom att öppna en flaska champagne. Elodie D upptäckte jag för några år sedan och de har sedan dess blivit en av mina favoriter. Deras instegschampagne "Tradition" är riktigt trevlig redan efter något år i ryggläge. Basårgång 2012 hyllade jag här. Deras Blanc de Blancs fick en hyllning här
För något år sedan fick jag ett erbjudande att köpa tre olika cuvéer namnade efter ägarinnans söner: Pierre, Paul och Louise. Det blev ett köp och den första testade jag i julas. Det var Cuvée Pierre. Riktigt förbaskat bra, så den hyllades här

Familjen Desbordes dvs D:et i champagnen  Elodie D har en lång historia som vinbönder i byn Eceuil. Det hela tog sin början 1692 och ungefär samtidigt höll Dom Perignon på i klostret Hautvillers  med att förfina champagnemetoden. Familjen Desbordes odlingar ligger bara några kilometer därifrån.
Åtta obrutna generationer senare är det dags för Elodie att ta över familjefirman. De senaste 80 åren har det varit kvinnor som haft ansvaret för familjefirman. Elodie har introducerat biodynamiska och ekologiska odlingsmetoder. Traktorer har hon skrotat och istället används numera bara hästar i den 10 ha stora vingården. Elodie D är certifierat som Haute Valeur Environnemental (HVE) och Viticulture Durable (VDC)

Den här champagnen görs på druvmixen Pinot Noir (70%), Pinot Meunier (15%) och Chardonnay (15%).

Basårgången är 2013 och med 20% reservvin från 2012. Jäsningen äger rum på ståltankar medan reservvinet har legat på mycket stora (70 hl) ekfat.
Den har fått ligga runt 7 år på sin jästfällning innan den degorgerades. Den fick då en dosage på 7 g per liter.
Färgen går i en halmgul nyans.
Doften är frisk med massor av gula äpplen, röd citrus, snäckskal, grusgång samt lite röda bär. Efterhand dyker det även upp lite diskreta toner av rostat bröd, nötter och nougat.
En mycket angenäm doft om än inte så kraftig.

Vi smakar och känner omgående att mycket från doften går igen i smaken. Vi känner omedelbart en fin äppelsmak. I doften kändes äpplena gula i smaken är de av syrligt röda. En underbar röd citrussamling tar sedan kommandot: mandarin, blodapelsin och blodgrape. Efterhand smyger det sig fram en del röda bär. Först ut är syrliga jordgubbar, som efterhand sällskapar med både smultron, hallon och något tranbär. Härlig syra och fin mousse. Eftersmaken är något längre än medel och där känner vi rostat bröd, nötter, nougat och aningens smörkola.
Betyg 4
En mycket god och trevlig champagne som jag betalade 359 kr för på SB. Dessvärre slutsåld nu, men mitt råd är att hålla utkik efter nästa årgång och låta den ligga bortåt två år i källaren. Det blir då väldigt mycket champagne för den slanten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar