tisdag 4 juni 2024

Grand Cru Blanc de Blancs från Paul Sugot och 2010 Las Flors från La Pèira

 Det har varit ett intensivt födelsedagsfirande. Den 25 maj fyller jag själv år. Vår svärdotter den 26 maj och så vår dotter den 27 maj. Så klart blev det lite gott att dricka.

Grand Cru Balnc de Blancs, Paul Sugot.  
Maison Paul Sugot är ett familjechampagnehus, som startade 1901 och som nu är inne på den femte generationen vinmakare (Olivier Sugot). Deras vinfält befinner sig runt byn Avize på det som kallas för "Côte des Blancs" och dom producerar endast tre cuvéer alla gjorda på druvan Chardonnay. Dom äger endast 5 ha och på dessa gör dom runt 13 000 flaskor.
Vi dricker deras årgångslösa (NV) Grand Cru Blanc de Blancs, som det görs runt 5000 flaskor av. Chardonnay-druvorna har vuxit på vinstockar som är mellan 48 och 113 år gamla. Det har fått ligga runt tio år på sin jästfällning innan det degorgerades och fick en dosage på 5 gr per liter.
Har jag fattat saken rätt är basåret 2010 med reservvin från 2008 och 2009.
Vi har druckit den på halvflaska och då tyckte vi så här.

Färgen går i en fin lite ljusare guldgul nyans med några skira gröna stråk här och var.

Doften är generös med lätt mogna gula och gröna äpplen, som inleder doftresan. Det föjs av gula stenfrukter, citrus och någon tropisk frukt. Efterhand får vi nybakat surdegs bröd, våta granithällar, skolkrita samt aningens krossad flinta sten.

Smaken är frisk, ganska rund och vi noterar en del begynnande mognadstoner. Speciellt de gula och gröna äpplen är mogna. Härliga citrustoner, persika, aprikoser och någon tropisk frukt ger den här champagnen härliga fruktsmaker. Nötter, en liten brödighet, fin syra och några mineraler kan vi också notera.

Det här har på senare tid blivit lite av en huschampagne för oss. Helt drickklar nu, ljuvlig frukt och välbalanserad.

Betyg 4+







Det blev grillning en utav kvällarna. Vi hade införskaffat en bit oxfilé från Tjolöholm. Vårt favorit kött! Jag plockade upp en flaska moget rödvin ur källaren. Ett vin jag hyllat många gånger på bloggen, men som på senare tid fört en mer anonym tillvaro hos Vintankar.

2010 Las Flors de La Peira.
Las Flors är gjort på druvorna Grenache (45%), Syrah (35%) och Mourvedre (20%). Det lagras till största delen i nya och begagnade Demi-Muids som är stora Barriquer om 600 liter.
Du som vill veta mer om producenten och andra årgångar klickar på länken: Jag har provat följande årgångar: 2006200720082009 och 2010. Samtliga årgångar har varit sagolikt bra. 


Det här är ett alldeles underbart vin med en hel del mognadstoner. Jag tror inte det kommer att utvecklas så mycket ytterligare, däremot kommer det nog hålla den här höga invån i åtskilliga år till.

I den stora och komplexa doften hittar vi massor av solvarm, mörk frukt och en hel del örter och kryddor. I mindre omfattning, men ändå klart noterbara hittar vi kakao, anis samt någon floral ton.


Vi smakar på vinet och kan omgående konstatera att här finns det massor av mogna, mörka bär såsom: Körsbär, plommon, hallon och björnbär, men också lite ljusare som jordgubbar och tranbär.
Strax därpå kommer en näve provencalska örter och kryddor. Snygg syra! 'Tanniner har med tiden rundats av ordentlig, men visat fortfarande sin närvaro genom att nafsa i munhålan.
Eftersmaken är lång och där får frukten och örterna sällskap av mörk choklad, sötlakrits samt aningens viol och rosor.

Betyg 5-.

Jag köpte den här flaskan på SB 2013 för 319 kr. Idag går den inte att hitta hos SB. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar