onsdag 19 juni 2024

330 SLM från Costadilà. En ljuvlig Col Fondo

 Juni blandar och ger. Ena dagen har vi strålande sommarväder och dagen därpå regnigt och kyligt. En av de där eftermidagarna då sommaren var på besök behövde vi något svalkande. Vi plockade fram en Col Fondo, som vi verkligen kommit att gilla. 330 SLM från Costadilà.

Företaget startades av Ernesto Cattel med ambitionen att göra vin som påminde om vin som hans farfar gjorde det en gång i tiden. Ernesto var lite av en pionjär att återföra tillverkning av Prosecco till hur det ursprungligen gjordes dvs som en Col fondo. Ernesto gick bort 2018 och hans medhjälpare sedan många år Martina Celi och Alex della Vecchia driver företaget vidare i samma anda.

Namnet Costadilà kommer från Costa di lá vilket betyder "Berget där borta".
Beteckningen 330 slm betyder att vinfälten som druvorna kommer ifrån ligger 330 m över havet. 

Det här är ett vin gjort på mestadels druvan Glera (Prosecco-druvan) och någon slatt från lite lokala druvor. Vinet får jäsa på ståltank. Skalmacerationen varar i 6 dagar. Vid buteljering tillsätts lite druvmust från torkade druvor för att på så sätt få igång en andra jäsning på flaskan. Ingen filtrering utan jästfällningen får ligga kvar. Det blir med andra ord några centiliter på flaskbotten som är grumlig. Col Fondo betyder med botten. Den mår ofta bra av att få något år på flaska för att riktigt kunna leverera.

Vi har druckit och skrivit om den tidigare, vilket du kan läsa här. Systervinet Moz skrev vi om här.

Ett härligt friskt vin, som rent av är både törstsläckande och klunkvänligt med sin låga alkoholhalt 10%.

I doften hittar vi en del övermogna äpplen och en fin samling citrusfrukter. Lite grusväg, mandlar och nybakat bröd känner vi också.

Nu är det inte doften som är den stora behållningen med det här vinet utan den friska och törstsläckande smaken, som domineras av vinteräpplen, som känns aningens bokna. Vi känner även en touch av jäst, steniga mineraler, några enstaka gula stenfrukter samt unset ingefära. 

Det här är inget vin som ska djupanalyseras, utan den ska njutas av varma eftermiddagar eller ljumna kvällar. Gott är det!!
Betyg 4
Pris på SB 208 kr. Det verkar slutsålt så mitt råd blir att köpa den nya årgången, som brukar dyka upp på höstkanten och spara flaskan till sommaren 2025. alternativet är att köpa systervinet Moz för 242 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar