söndag 10 juli 2011

Roagna Pajé 2003

Det här vinet är ett av de mest bloggade vinerna. Under hösten 2009 kunde man på flera bloggar läsa om detta vin och nästan alla öste superlativer över vinet.
Här kan du läsa om ett möte med producenten och tillhörande vinprovning. Niklas J har skrivit om vinet bl a här. Under våren 2010 kom ytterligare hyllningar bl a här.

Det släpptes på bolaget i januari 2010, om jag minns rätt. Jag köpte sex flaskor på ovanstående bloggares rekomendationer. Den första flaskan korkade jag upp strax efter släppet och kunde bara instämma i att alla dessa bloggare var helt rätt ute. Jag hade då inte dragit igång min egna blogg, så mina egna anteckningar är inte så utförliga. Det står bara lysande! Flaska nr två avnjöts i november också med kommentaren lysande!
Ytterligare ett halvår senare dvs i fredags var det dags för flaska nr tre. Brodern och hans sambo är verkliga Barolo/Barbaresco entusiaster, så dom fick prova denna flaska blint. Dom hamnade ganska snart i Piemonte. En lyxnebbiolo var deras spontana omdöme, vilket ju är en ganska hygglig beskrivning.

Vi befinner oss alltså i Barbaresco. Hustrun och jag har inte så stor erfarenhet av Barbarescoviner (tips mottages tacksamt), men Pajé 2003 gör att det smakar mer.

Roagna Pajé 2003.
Vinet hälldes upp på karaff två timmar före det skulle avnjutas.
Färgen är rubinröd med en dragning åt tegel, så pass ljust att du genom vinet kan se botten på glaset.
Doften är till att börja med lite svag men ändå tydlig. Vi känner omedlbart av körsbärstoner, så även jordgubbstoner med nyanser av balsamico. Örter finns där i bakgrunden. Doften skickar signaler om att här är det klass på gång.
Smaken den är komplex. De söta körsbären dyker upp med engång och även nu tillsammans med jordgubbar. Nästa lager består av torkad frukt, sedan en behaglig liten örtighet. På slutet kommer lakristoner. Hela tiden finns det en härlig välbalanserad syra med tanniner som är avrundade och lena. Ett vin i total balans.
Min korthuggna  kommentar från 2010 kvarstår: Lysande!!.
De tre återstående flaskorna har jag tänkt ta en om året om jag bara kan hålla fingrarna i styr.

Betyg 5.4 kommentarer:

 1. Vi drack en faktiskt en flaska i förrgår. Vinet mår fortfarande bra av en ordentlig luftning, men det här var kanske den bästa uppvisningen hittills, ett fantastiskt gott vin i mitt tycke. Problemet är som sagt bara att hålla fingrarna i styr...

  SvaraRadera
 2. Vinet som trotsade året. Hur gott som helst. Ändå oftast bättre dag 2
  ( till skillnad från undertecknad). Har bara tre flaskor kvar därnere. Läskigt. Håller säkert hur länge som helst.

  SvaraRadera
 3. Det är grymt bra. Alla jag bjudit har varit helt sålda. Jag har kompletteringsköpt och noterar att det verkar finnas flaskor kvar på SB.

  SvaraRadera
 4. Samstämmigheten är total!
  Jag följde Kayakers tips och la en beställning på tre flaskor.

  JC

  SvaraRadera