onsdag 27 juli 2011

Tahbilk Marsanne 2008

Vi bjöd in några av våra grannar på en spontan kvällsmåltid. Redd Grönsakssoppa. Nästa alla ingredienser från de egna odlingarna. Potatis, morötter, palsternackor, sockerärtor, purjo samt persilja.
Men vad dricker man till detta?
Vi gjorde det enkelt. Vi öppnade en flaska rött. Det fick bli en Morgon, som jag skrivit om här.
Vi öppnade en flaska vitt Tahblik Marsanne 2008.
Alla föredrog vi det vita vinet. Lingonsyrligheten i Morgonvinet tyckte vi var en aning störande till soppan.

Tahblik Marsanne 2008.
Det här vinet har vi under en rad av år alltid haft ett par flaskor av  i vår källare. Just nu har vi en från 2004 samt två från 2008 kvar. Det är inget stort vin, men har levererat för sina 89 kr.
Billigt Vin har skrivit ett inlägg om årgång 2005.
MMM-vin har skrivit om  årgång 2007.
Vinet är gjort på 100% Marsanne.
Tahblik ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne.
Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927.
Färgen har en ljusaktig gul ton.
Doften är lite udda. Vi känner omedelbart doften av tropisk frukt, ananas, mango, papaya sedan stöter lite vått ylle till. Låter inte så angenämt, men det är det faktiskt. En frisk lerskifferton som drar åt petroleumhållet tassar i bakgrunden på ett servilt sätt. Honungstoner eller snarare bivax träder in på slutet med toner av citrus. Trevligt!!
Smaken. En torr ton av citrus och tropiskfrukt är det första som ger sig till känna, sedan lite kryddor med en viss rökighet ( som just i det här fallet är trevlig). Det finns en svag honungston som lurar i bakgrunden i kombination med lite örter och mineraler. Eftersmaken är lång. Alla smakerna är i fin samklang med varandra.
Det här vinet tål flera års lagring och utvecklas ofta på ett trevligt sätt. Jag drack en flaska från 2004 i höstas och den hade fått en trevlig ton av kaprifol.
Jag kommer fortsätta att köpa kommande årgångar för att ha som ett vitt basvin här hemma.

Betyg 4-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar