tisdag 19 juli 2011

Champagne och Chablis

Vi hade sedvanligt sommarbesök av vår goda vän M från Stockholm. Det får bli lite av vad västkusten har att bjuda. Vi serverar en förrätt, där huvudingredienserna är räkor och havskräftor. Vi dricker en champagne från Bruno Paillard till detta.

Bruno Paillard Brut Première Cuvée.
Druvblandningen är 45% Pinot Noir, 33% Chardonnay och 22% Pinot Meunier.
Doften är relativt sluten i början, men börjar öppna sig efter så där 10 minuter i glaset. Vi känner lite citrus eller snarare blodapelsin med inslag av en brödaktig ton. På slutet känner vi en liten rökig doft som gör oss lite konfunderade. 
Smaken: här känner vi gröna äpplen, lite grapefrukt med inslag av bröd. Detta bubbel känns väldigt ungdomligt. Eftersmaken är lång men syran är lite för mycket närvarande just nu. Till våra skaldjur stämde syran in bra, men på egen hand  dominerade syran för mycket. Vi låter de två återstående flaskorna vila något år.
Betyg 3+.


Huvudrätten blev en kummel, som vi kokade och serverade med vår egna rosenpotatis, skirat smör och pepparrot. Vi drack till detta en Chablis  från Domaine Pinson. Vi drack årgång 2006 i februari och som resulterade i denna bloggpost.

Chablis Premier Cru 2008, Mont-De- Milieu.
Druvan är så klart Chardonnay lokalt benämnd som Beaunois.
Vi har varit väldigt förtjusta i årgång 2006 av detta vin. Vi missade årgång 2007 och nu var det dags att testa vår första flaska av årgång 2008. Mycket av det vi kände i 06:an känner vi också i 08:an.
Doften är en frisk, fruktig, ungdomlig fläkt. Vi känner citrus inslag, en aningens blommig doft och med härliga mineralinslag. Efter en stund i glaset kommer tropiska fruktdofter fram.
Smaken domineras av mogna äpplen, en frisk limeton och gott om mineraler. Syran är redan nu i god balans med frukten. Eftersmaken är lång och på slutet kan vi ana oss till lite tropiska toner. Kanske de tydligare kommer fram om något år.  Det här vinet ska vi med glädje följa de kommande åren. Vi har fyra flaskor kvar, så det får bli en flaska i halvåret.
Betyg 4.

2 kommentarer:

 1. Vilken producent hade gjort den Chablis ni drack?
  2008 är ett bra år i Chablis.

  SvaraRadera
 2. Kayaker!
  Domain de la Pinson. Köpt genom beställningssortimentet. Tryffelsvinet importerar.
  Denna länk går till Tryffelsvinets hemsida och lite mer info om producenten http://www.tryffelsvinet.se/1/1.0.1.0/93/1/?item=prod_prod-s1/531&group=prod_prod_grp-s1/56

  Jag är själv dålig på chablisviner, men du verkar ha koll. Vilka årgångar på 2000-talet är bra?

  JC

  SvaraRadera