söndag 21 augusti 2011

Le Volte,2009

På en vinbar i Rom drack vi ett glas av Le Volte, 2009. Vi tyckte vinet var OK, men nog hade vi förväntat oss mer. Det var ju ändå ett vin från Ornellaia. Vill du mer i detalj veta vårt omdöme kan du läsa om det      här.
Smakabra skrev mer positivt om årgång 2008. Svenssonsmakaren skrev i veckan som gick också positivt, men nu om årgång 2009 dvs samma årgång som vi drack i Rom. Inspirerad av David, så inhandlade jag en flaska i torsdags, i syfte att testa den till fredagsmaten.
Vi låter vinet få en timma i våra stora vinglas.

Le Volte 2009.
Producenten är Ornellaia. Vi har att göra med ett vin från Bolgheri i Toscana
Le Volte är deras tredjevin eller fjärde vin, lite beroende på hur man räknar.
Vinet är gjort på 51% sangiovese, 34% merlot och 15 % cabernet sauvignon.
I glaset har vi ett vin med en mörkröd färg med en dragning åt blåsvart.
Den första sniffen signalerar viktoriaplommon och mörka körsbär. Sedan en örtpust med aningens cassis. Vi kan också känna lite multnad lövhög och på slutet ett uns vanilj. Det är ingen stark påtvingande doft utan lite mer servil.
Smaken är fruktig, där plommon och körsbär dominerar. Vi kan också spåra lite svarta vinbär, örter, choklad och lite vanilj, som ligger i bakgrunden och med jämna mellanrum skjuter in sina smaknyanser. Tanninerna finns där, men är inte på något sätt störande. Dom är inte helt avrundade men förhöjer vinets prestanda till maten. Vi har sparat en liten slatt i glaset, som vi tar på egen hand dvs utan tillbehör lite senare på kvällen. Tanninerna tränger sig då på lite mer och vi kan ana oss till det som vi nte var så förtjusta i när vi drack Le Volte i Rom. På lördag kväll avslutar vi den här flaskan. Intrycken är i stort de samma. Vinet håller ihop riktigt bra.
I Rom tyckte vi vinet var OK, men att tanninerna var hårda och gjorde att vinet krävde mat. Vi måste nu ändra vårt omdöme. Tanninerna finns där, men är på det hela ganska trevliga. Vinet känns nu också mer komplext än vad vi kom fram till vid Rombesöket.
Därmed ett stort tack till David(Svenssonsmakaren) som fick oss att ge vinet en ny chans.
Vi höjer också upp vårt tidigare betyg med ett +.

Betyg 3+3 kommentarer:

 1. Va roligt att du provade igen, och snabb var du med ;)

  Extra roligt att intrycket var bättre, vad tror du om lite lagring på detta? Min flaska var väldigt "färdig" men din verkar ha haft lite bättre stuns i tanninerna.

  Btw. Drack en MASI Amarone Classico 2006 tidigare, och frun konstaterade att det inte går att tycka illa om denna sorts vin :).. Du som är lite mer insatt i Amarone, finns det något på Bolaget som du kan rekommendera? Ska köra en duell mellan I Casteis 2006:a och Tedeschis 2006:a så fort förkylningen släppt.

  Mvh David

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Min bedömning är att Le Volte kan nog utevecklas ett hack till med 1-2 års lagring, men inte mer.

  Jag är ju en amaronefantast och kan bara hålla med din hustru "det går inte att tycka illa om denna sorts vin".
  Detta är ett som finns på många bolag: Selezione Antonio Castagnedi 2007 28002 245 kr.
  Jag har smakat alla årgångar 2003-2006 och min bedömning är att du får upp över 400 kr för att hitta något jämförbart. Jag tror att det är 2007 som säljs på SB och den har jag inte smakat ännu.
  En annan favorit är: Campo León Amarone 2006 92209. Den verkar bara finnas på Regeringsgatan
  (25 st). Kan du få dom att skicka någon flaska till "ditt" SB så är det värt att prova.

  En av landets främre "amaroneexperter" är i mitt tycke Henrik Ungerht. Han har gjort en bedömning av samtliga amaroneviner som nu finns tillgängliga. Där kan du få en del tipps.
  http://www.amaroneguiden.se/bolaget.shtml

  Hör av dig om det är ngt mer du funderar på.

  JC

  SvaraRadera
 3. Tack för tips, återkommer med vad det blir :)

  Mvh David

  SvaraRadera