torsdag 18 augusti 2011

Montecastro 2006

Så var det då äntligen dags för en ny spanjor. Det var ett tag sedan vi drack spanskt. Jag har väl skrivit om ett par prioratviner, men kan samtidigt konstatera att det är inte så ofta som vi dricker spanska viner här hemma. Det har blivit mycket italienskt särskilt från Valpolicella. Dags att ge spanjorerna chansen igen.
Montecastro 2006.
Vi har här ett vin från Ribera del Duero. Det är egendomens första vin. Det är gjort på Tempranillo (96%) och så har man tagit en slatt av vardera Merlot och Cabernet Sauvignon. Vinstockarna har en varierande ålder från 6 år till 100 år. Denna info har hämtats från Bristly, som är den svenska importören.
Vi möts av en mörk rubinröd färg. Ja, nästan lite mörkblåa toner i det röda.
På nosen känner vi omedelbart en bärkompott: björnbär, hallon och lite jordgubbar. Kryddor och örter tränger sig på strax därefter.
Vi tar en klunk och känner en härlig bärkompott, som kompletteras med örter, kryddor och på slutet en utpräglad lakritssmak. I den långa eftersmaken kan vi också addera lite choklad.
Jag vet ju att det är en spanjor, men måste titta en gång extra på flaskan för det finns så mycket som snarare påminner om södra Rhone.
Vi gillar det här vinet redan idag, men tror att det kan finnas mer att hämta de närmaste åren.
Vi kan också konstatera att när spanjorerna smakar så här, så måste vi bara testa fler.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar