måndag 1 augusti 2011

Morgon x 3

Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon.
Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon, där tre floder sägs sammanflyta – Rhône, Saône och Beaujolais. Beaujolais svarar för nästan hälften av hela Bourgognes vinproduktion (1,3 miljoner hektoliter) och arealen på 22 000 hektar utgör också ungefär hälften av hela Bourgogne. Men Beaujolais skiljer sig starkt från övriga delar, inte bara vad gäller klimat och den granithaltiga jordmånen utan framför allt beträffande druvsort.  (Källa SB:s Hemsida)
Morgon ligger i den norra delen av Beaujolais. I Morgon dominerar nästan uteslutande Gamay.

Under våren väcktes intresset för att prova lite Morgonviner. Det var ganska många bloggare som var hyggligt positiva.
Jag skrev om Joseph Drouhin 2008 för ett tag sedan.
Nyligen har hustrun och jag testat 3 varianter Morgon av årgång 2009. Ingen av de testade vinerna har fått oss att få en wow-känsla.
Samtliga viner är gjorda på 100 % av druvan Gamay.

Georges Duboeuf 2009
Det här vinet ingår i standardsortimentet. Ett vin som vi, under stora delar av åttiotalet och första hälften av nittiotalet, testade ett par flaskor om året av. Vi fann det då för tunt och intetsägande eller så var det bara så att våra smakpreferenser ändrades. Vi slutade helt enkelt att köpa det. Nu har nog femton år passerat och det har blivit dags att återknyta bekantskapen.
Färgen är ljust, blålila.
Doft. Vi känner lite röda bär, hallon och smultron. Lukten känns inte äkta. Tillgjord på något sätt. Syntetisk tycker hustrun.
Smak Ung och lite tunn är det första intrycket, men visst de röda bären är där. Bobs Hallonsaft. Lite örter kan vi känna och på slutet en lingonsyrlighet. Lättdrucket.
Det är precis så här vi minns det. Och det var därför vi slutade köpa det. Det är inget fel på vinet. Det har bara inte det vi uppskattar i vin.
89 kr vill bolaget ha.
Betyg 2+


Morgon 2009. Dufouleur Frères.
Färgen är blåröd
Doft. En ganska svag doft, men efter ett tag är det de röda bären som dominerar. Främst är det hallontoner. Typ gelehallon.
Smaken. Den är mjuk, ung och bärig. Hallon och smultron känner vi. Inte lika konstlad som i Duboeuf, men ändå lite tillgjord. En frisk syrlig lingonton avslutar smakintrycket.
Vi betalade 105 kr för detta vin som finns i Beställningssortimentet.
I mångt och mycket helt jämförbart Duboeuf.
Betyg 2+


Morgon 2009. Les Corcelettes. Louis Latour.
Vill du läsa om producenten så kan du göra det här.
Färgen är aningens mörkare än de övriga Morgonvinerna.
Det doftar av mogna röda bär: hallon, smultron och lite röda vinbär. Här är det ingen syntetisk doft utan känns som äkta bärdoft. En liten örtighet kan kännas på slutet.
Smaken. Ungt och mycket röda bär smak. Lite kraftigare än de övriga Morgonvinerna. Vi känner hallon och smultron. Lite örter finns i eftersmaken. Enkelt, men faktiskt ganska trevligt. Klart bäst av "våra" Morgonviner.
Inköpt i den fina vinbutiken på flygplatsen i Bryssel för 13 euro.
Betyg 3


Sammanfattning
Morgonviner är inget som vi är tilltalade av. Vi vill ha kraftigare fruktbomber nuförtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar