söndag 11 september 2011

Chateau le Doyenné 2005

I går kväll fick det bli ett Bordeauxvin. Vi är inga stora fans av Bordeaux, men någon gång emellanåt blir det ett köp. I allmänhet tycker vi priset är för högt i förhållande till vad man får för upplevelse. Ingen regel utan undantag och när Bristly i början på förra året kom med ett erbjudande, om ett Bordeauxvin från den hypade årgången 2005 och därtill för 150 kr kunde vi inte låta bli att beställa.
Vi minns också den diskussionen som utbröt på Frankofilens blogg, då han skrev om Ch le Doyenné.
Du hittar den här

Chateau Le Doyenné 2005.
Egendomen ligger någon mil sydost om Bordeaux, som är klassifierat som premières Cotes de Bordeaux.
De tillverkar tre viner och detta är deras toppvin. Det är gjort på 70% Merlot, 15% vardera Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Lagring sker på en blandning av nya och gamla barriquer i 18 månader.
Allt enligt Bristly Wine.

Vi häller upp i två stora glas och låter vinet luftas under någon timma.
Våra ögon möter ett vin som går i blåröda nyanser. Mörka sådana.
Vi sniffar och känner omedelbart doften av svarta vinbär, mogna plommon och ljusa körsbär. Ingen stark och påträngande doft utam mer servil. Vi känner också  rostade fattonerna i kombination med våt jord.
Vi tar en rejäl sipp och munnen fylls av diverse smaker. Körsbär, plommon, svarta vinbär, mörk choklad och kaffetoner. Låter det rörigt? Inte alls, bara trevligt.
Eftersmaken är medellång, där lite lakritssmak tonar upp sig och på slutet kan vi känna en liten bitterhet. Syror och tanniner dansar mycket samspelt varandra.
Sammanfattningsvis: Ett gott och trevligt vin, som vi tycker gör sig bäst till lite mat. Vi blev inte Bordeaux frälsta, men ändå det bästa av de Bordeauxviner vi druckit  under 2011 (totalt 5 st samtliga under 200 kr).

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar