lördag 10 september 2011

Jacques Picard Grande Réserve

Stor del av fredagen ägnades åt skördearbete. Den sista rödlöken togs upp och hängdes på torkning. Solen värmer inte på samma sätt som tidigare, så det är bara att konstatera att hösten har börjat göra sitt intåg.
De sista sommarmorötterna togs upp. Dom klarar sig bra i källaren några månader. Potatisen har jag precis börjat plocka upp. Vi får ta lite i sänder. Den drygt sextioåriga ryggen förtäljer fram på em att nu är det nog för idag. Hustrun är i Stockholm på arbetsresa och kommer hem vid 18-tiden. Jag har rensat lite krabba som vi ska ha till förrätt och sedan en pizza med nyskalade räckor och havskräftor. I vinkällarens ena hörn hittade jag en ensamliggande flaska bubbel. Jag kollar mitt excelark och ser att den köptes för tre år sedan. Inga ytterligare anteckningar om skälet eller rekommendationer. Vi får upptäcka och utforska på egen hand.

Jacques Picard Brut Grande Réserve.
Sedan 3 generationer har familjen Picard drivit denna vingård i staden Berru, som ligger vid den soliga sydöstra slänten av Reimsbergen. Där gick fronten vid första världskriget, men nu ligger denna 17 hektar stora vingård utspridd här. Svärsonen Mr. Lievens är ansvarig idag och druvorna kommer från 3 olika områden. Avenay Val d'Or är området för de stora blå druvorna, Pinot Noir, där dessa får sin fulla potential. Berru är känd för sin runda och mjuka Pinot Meunier samt Montbré som ger frukt med finess och elegans. Alla rankor är äldre än 25 år.
Ovanstående är hämtat från importören Tryffelsvinets produktblad.
Vinet är gjort på 60% Chardonnay, 35% Pinot Meunier, 5% Pinot Noir.

Vi häller upp i glasen. Färgen är blekgul med små fina bubblor.
Doften är frisk och vi känner gula äpplen strömma mot oss. En dos av bröd och behaglig jäst finns där ackompanjerad av lite blommor.
Smaken är fylld av äppletoner som ger en friskhet åt bubblet. Det finns gott om mineraler, som är uppiggande. Eftersmaken är ganska så kort, men innehåller en viss blommighet.
Ett trevligt bubbel. Visserligen ganska enkelt, men för 260 kr kan man inte begära så mycket mer.
Funkade alldeles utmärkt till våra skaldjur.
Är nog på topp nu. Jag kan inte se så mycket mer utveckling.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar