tisdag 20 september 2011

Fattoria Selvapiana Vigneto Bucerchiale 2006

I början på månaden läste jag detta inlägg från Finare Vinare. En sådan Chianti vill man ju smaka. Några klick på tangenterna och vips var en beställning gjord. Fem dagar senare, ett pling i mobilen och det var dags att åka till "mitt" Systembolag för att hämta ut de två flaskor jag beställt.
I helgen blev det läge för oss att göra vår egen test.

Fattoria Selvapiana Vigneto Bucerchiale Chianti Rufina Riserva, 2006.
Vi har ett vin från Chianti i Rufinaområdet (ca 20 km öster om Florens).
Vinet är gjort på 100% Sangiovese.
Vi har köpt det via Systembolaget för 240 kr.
Vi börjar med att hälla upp vinet i två stora glas, som får stå och luftas i drygt två timmar.
Från glaset strålar en rubinröd färg med bruna stråk i. Genom vinet kan vi se botten i glaset dvs vi har ett vin som har en transparent färg.
Ur glaset stiger en doft av körsbär i första hand, men även lita hallon kan vi spåra. Massor av örter ger doften en häftig tyngd. Vi tycker oss också känna aningens cedertä kommande smygande på slutet.
Vi tar en liten klunk. Gott! Faktiskt känns vinet lätttillgängligt med en komplex och elegant smak.
Hustrun utbrister att detta måste var en av de bättre Chianti vi druckit. Instämmer mumlar jag, som vill analysera mera smaker. Röda, härliga körsbär är det första vi kommer att tänka på. Detta kompletteras med röda vinbär, men där finns en liten trevlig sötma också. Oh,javisst lite hallon! Örter en masse gör sig ganska tidigt påminda. En lång fruktig eftersmak kan vi njuta av, där även lite vitpeppar ger sig tillkänna.
Syrorna är i full balans med resten av vinet och gör att det har en friskhet som vi uppskattar. Tanninerna då?
Sammetslena, vilket gör att vinet känns mjukt och lent. Gott till våra grillade lammkotletter och klarade sig strålande på egen hand
Det här sitter som en smäck. Vad ska vi göra med den andra flaskan? När ett vin smakar så här finns det väl egentligen ingen anledning att spara det någon längre tid. vi flyttar flaska till avdelningen "Ska drickas inom ett år".

Ibland lönar det sig verkligen att hålla koll på vad andra bloggare delar med sig av. Tack Finare Vinare!!

Betyg 5-

3 kommentarer:

 1. Tack själv för att du skrev och berättade! Och kul att ni båda gillade vinet.

  Vi har nollsjuan på lut här hemma, och det finns all anledning att tro den kommer bjuda riktigt generöst på sig, åtminstone med jämförelsen Montevertine 06/07 som måttstock...

  SvaraRadera
 2. FV
  Nollsjuan låter spännande. Undrar när den kommer till Sverige eller någon dansk handlare?

  JC

  SvaraRadera
 3. Den finns hos Otto Suenson och går att beställa till Sverige. Frakten är tyvärr galet dyr om man inte har en firmaadress att leverera till.

  Svenska Moestue har det tydligen trassligt just nu, därför kanske man inte ska hoppas alltför mycket på att den ska dyka upp i BS.

  SvaraRadera