måndag 19 september 2011

Två sydafrikaner.

Det är inte så ofta vi dricker viner från Sydafrika. Två viner har jag skrivit om här och här. Inget har haft den där rökiga eller i värsta fall "bränt gummi" doft och smak som jag har så svårt för.
I fredags var det dags för att testa två sydafrikaner mot varandra Det ena vinet är gjort på enbart Cabernet Sauvignon och det andra är en blandning Cabernet Sauvignon/Syrah.

Simonsig Cabernet Sauvignon-Shiraz 2008.
Vi befinner oss i delstaten Stellenbosch i Sydafrika. Simonsig började göra den här blandningen 2003, så det är inte så många år som just det här vinet producerats. Fast vin har Simonsig gjort i Stellenbosch i över 50 år.
Vi har här en blandning med 55% Cabernet S och 45% Syrah.
Färgen är blå/röd.
Vi sniffar och känner genast doften av blåbär och svarta vinbär och så den typiska blyertspennan. Kryddighet finns där och den härleder vi till Syrahdruvan. En viss fatig ton kan vi också ana oss till. Där finns också den typiska rökigheten som så ofta går igen i de sydafrikanska vinerna. Något lite för mycket för vårt tycke.
Smaken är fylld av angenäma bär. De svarta vinbären och blåbären känner vi genast igen. En viss kryddighet i kombination med cederträ piffar upp vinet. Även smaken präglas av rökigheten som är lite för påträngande för att vi ska vara helt nöjda, Ett enkelt vin med trevlig bärig smak, men rökigheten drar ner betyget.
Betyg 3-High Constantia 2003, Sebastiaan.
Producent är Sebastiaan. Dom håller till i Western Cape, Coastal Region i Sydafrika.
Du som vill veta mer om pruducenten hittar info här.
Vi köpte det här vinet 2007 efter att läst några vinjournalister som höjde vinet till skyarna. Vi köpte sex flaskor och har sedan 2008 druckit en flaska om året. Den första flaskan vi drack hade sina goda egenskaper, men vinet var inte alls tillgänligt utan ganska så slutet och rent av tvärt av sig. Varje år som gått har vinet blivet angenämare, mer fruktigt och tanniner som blivet tämligen sammetslena. Där är vi idag. Vi tror att vinet är nära sin topp just nu och de två flaskor vi har kvar ska vi dricka upp inom ett år.
Vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon.
Vi lät som vanligt vinet få en till två timmar i karaff innan vi satte oss till bords.
Färgen är mörkt rubinröd.
Det doftar skogsbär med ett starkt inslag av cassis. En viss örtighet kan vi spåra, lite blyertspenna och något lite kafferostning. En diskret fatig ton finns där också.
I munnen väller mörka bär fram (björnbär, blåbär och svarta vinbär). De svarta vinbären har satt sig i förarsätet. Lite choklad, örter, rosor och faktisk lite nötter. Eftersmaken är lång och där i baksätet finner vi mer av de mörka bären men även lite körsbär, en vanilj ton och en tilltagande smak av rostat kaffe.
Här kan rökigheten beskrivas som rostat kaffe och det är långt ifrån bränt gummi.
Syran och de sammetslena tanninerna är i en total balans med frukten och bären.
Vi gillar det här vinet. Den bästa sydafrikanen vi druckit.
Jag ser att vi betalade 289 kr för detta vin på Systembolaget.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar