måndag 26 september 2011

Melville vs Irony

Fredagen började med ett besök på Bokmässan (andra dagen). Klas Eklund om Kina, Jan Myrdal om Indien, Sven-Erik Liedman om skolan och P-O Enquist om sitt författarskap.Vitt skilda författare (alla utom P-O aktuella med en ny bok) och ämnen, men oerhört fascinerande, var och en på sitt sätt.
Vi ska ha något relativt enkelt och lätt tillagat på fredagkvällen. Det får bli lammfärsbiffar och färsk pasta. Sallad kan vi fortfarande plocka från landet och i växthuset finns några få tomater kvar.
Precis när vi ska köra igång matlagningen kommer vännen och arbetskamraten A och levererar en bärkasse med trattkantareller. Hon är populär hos familjen Vintankar.
I kväll dricker vi två Pinot Noir viner från USA. Dom spelar i olika divisioner så att jämföra dom är inte riktigt rättvist

Irony 2009.
Detta är ett vin från Russian River Valley, i Sonoma County några mil norr om San Francisco.
Vinet kostar 129 kr på SB och årgång 2009 håller på att övergå till årgång 2010
98% är Pinot Noir och så en liten 2% tillsats av Petite Sirah.

Vi häller upp i glasen och mot oss strålar en mörkröd färg med mörkblå stråk.
Vi sticker ner näsan mot glasen och möts av en kraftigt doft, där röda bär(jordgubb/hallon) spelar första fiolen och strax därefter möts vi av en trevlig kryddig arom med lite jordiga inslag. Trevligt.
Dags att smaka. Ah, de röda bären går igen i smaken, lite plommon dyker fram, med en viss fatig karaktär.
Lite björnbär tränger sig på. Välkommen! Eftersmaken är medellång och den bäriga smaken övergår i en örtig variant med inslag av choklad och kaffe. Härliga syror piggar upp. Vinet har en alkoholhalt på 14,5%, men alkoholen är helt integrerade i frukten, så den känns inte alls.
Vi gillar det här vinet. Det är gott och mycket vin för 129 kr. Det är en bas Pinot Noir för oss och vi återvänder år efter år och blir aldrig besvikna. Inget vi tänker lagra, men årgång 2010 ska vi testa längre fram i höst/vinter.
Betyg 4.


Melville Pinot Noir Estate 2007.
Ett vin jag köpte 2009 på rekommendation från den gode vännen M.
Jag betalade 299 kr, om jag minns rätt. Det är med andra ord mer än dubbelt så dyrt som Irony och därmed är också förväntningarna bra mycket större. Härom veckan läste jag en bloggpost från Frankofilen, som handlade om det här vinet, men i årgång 2009. En av de som kommenterat inlägget påstod att efter fyra till fem år så tvärdör vinet. Hjärtat åkte upp i halsgropen. Vi måste omedelbart kolla statusen på vår 07:a.

Vi har ett vin som är gjort på 100% Pinot Noir. Det kommer från en egendom i Santa  Rita Hills som ligger mellan städerna Buellton och Lompoc i Santa Barbara Co i Kalifornien dvs några mil söder om San Francisco
Färgen på vinet går i mörkt blåröda toner.
Vi möts av en stor kryddig doft, men här finns också jordgubbar och skogshallon. Vi kan ana oss till lite mörka teblad, choklad och på slutet lite pigga körsbär. Det är en ljuvlig doft som lovar mer.
Vi tar en klunk och känner genast en kompakt och elegant smak. I förarsätet hittar vi hallon och jordgubbar. Det finns en sirlig, frisk nyans som vi vi förknippar med körsbär. Sedan, pang på med kryddor och mörk choklad, lite kaffe och en mycket trevlig fatig ton, som höjer intrycket ett snapp.
Syror och tanniner är i fullständig balans med frukten, men de gör sig påminda på ett trevligt sätt. Passar utmärkt till vår mat, men klarar sig strålande på egen hand framför TV:n.
Alkoholhalten är hela 15.5%, men vi noterar detta först då vi tittar på etiketten.
Det här var riktigt gott.! Det känns som vinet kan leva vidare i många år till.
Betyg 5-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar