lördag 23 juni 2012

Gudarra

Det har varit mycket bloggande kring vår resa till Valpolicella. Vi har låtit intrycken sjunka in, men den gångna helgen drack vi av ett vin vi aldrig varit i kontakt med tidigare.
Vi höll oss fortfarande i Italien, men nu mycket längre söderut

Gudarra 2008
Vi befinner oss i Basilicata i södra Italien. I en vinregion (DOC) som benämns  Aglianico del Vulture i den norra delen av Basilicata.  Producenten Mario Bisceglia har alltmer börjat tala om sig. Han har bl a fått tre glas i Gambero Rosso. Det här vinet är gjort till 100% på druvan Aglianico (ibland kallat för söderns nebbiolo). Vinet har legat i 12 månader på nya franska ekfat.
Importören Tryffelsvinet meddelar att vinet är slutsålt. Det såldes i lådor om sex buteljer för 1 074 kr dvs 179 kr flaskan. Jag hade av nyfikenhet köpt in mig på en flaska.
Vintankar har inte druckit ett vin gjort på druvan Aglianico på mången god dag.


Vi låter vinet få ett par timmar i karaff före vi häller upp.
Färgen är mörk, ja nästan svart och väldigt kompakt.
Vi sticker dit nosen och möts av en härlig doftblandning av mörk frukt och örter. Lite vanilj finns där också och så en liten målarpyts.
I munnen får vi ett litet kraftpaket. Vi känner mörka körsbär, viktoriaplommon, björnbär och blåbär så där omedelbart, men det tar inte lång tid förrän örter och kryddor gör entré. Rejält framfusiga tanniner som inte bråkar alltför mycket. Syran är pigg och håller vinet alert under de tre  dagar vi njuter av vinet. Lång eftersmak med bär och kryddor som främsta markörer. Där i eftersmaken känner vi på slutet lite vanilj. Visst känner vi en del ekfat, men de är inte påträngande utan utgör ett delikat inslag.
Vi sammanfattar det här som ett gott och mycket prisvärt vin. Vi har också blivit lite smånyfikna på druvan aglianico.

Betyg 4

 

        

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar