tisdag 26 juni 2012

La Grola 2008

På midsommaraftonens kväll plockar P fram en flaska La Grola. Producent är Allegrini.
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien.
Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Det är  långt väster ut i Valpolicella, inte så lång ifrån sjön Garda.
La Poja har jag bloggat om tidigare se här.

La Grola 2008.


Vinet är en blandning på 80 procent corvina och 20 procent syrah som vuxit i vingården La Grola. Den omfattar 30 hektar på 310 meters höjd med en ler- och kritblandad jord. De två grundvinerna har lagrats 16 månader var för sig på ekfat och sedan blandats för att få ytterligare 10 månader på flaska.

För att ge ytterligare komplexitet och koncentration till vinet har Allegrini från och med årgång 2008 minskat skördeuttaget i vingården och lagrat 20% av vinet på nya franska ekfat, resterande 80% lagras på ett år gamla franska ekfat.
. Vinet har en  mörkrödblå färg. Det är sent på kvällen så våra lukt- och smakorgan är väl inte i allra bästa trim, men vi tycker oss ändå känna igen den typiska doften av mörka körsbär. Vi känner också en svag plommonton, lite mörk choklad och rejält med örter. En svag doft av fatkaraktär noterar vi slutligen. Vi tycker alla att doften ger ett trevligt intryck. Smaken är kraftfull och de mörka körsbären i kombination med örter är de främsta markörerna. Tanninerna är inte helt avrundade och ger ett litet tuggmotstånd. I eftersmaken dyker den mörka chokladen, vaniljtoner och plommon upp. Syrorna är pigga och trevliga. Tillsammans med tanninerna ger dom vinet en ordentlig ryggrad. Riktigt bra idag, men klara säkert ytterligare 3-5 år i en bra källare.
Betyg 4

Storebrodern La Poja, som är gjort på enbart Corvina, är flera nummer större. Betydligt kraftigare, mer komplext och med tanniner som gör att det behöver lagras och kan lagras i många år. Det har också en prislapp som är tre gånger så hög.
 I höst ska jag göra en en test där La Grola 2008 får fightas med La Poja 2004.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar