fredag 1 juni 2012

2007 Valpolicella Superiore, Roccolo Grassi.

Förra veckans fredagskväll avslutades med lite ost och ett vin från Valpolicella.
Roccolo Grassi hör till en av våra absoluta favoriter. Vi är nu så långt österut man kan komma i Valpolicella. I alla fall nästan. Vi är i en by som heter Mezzano di Sotto. RG:s ägor är på 14 ha och man producerar ca 38 000 flaskor. Detta fördelar sig på fem viner. Två vita: en Soave och en Soave recioto samt tre röda: Superiore, Amarone och Recioto

Vi har druckit deras Superiore tidigare, men det här är den första 07:an. Undantaget den vi testade då vi besökte gården förra våren.
Roccolo Grassis Valpolicella Superiore odlas på vinfält 200 meter över havet som vätter mot sydost. Vinrankorna är ca 10 år gamla och 65% består av Corvina-druvan. Marken är rik på vulkaniskjord vilket ger en speciall karaktär. Blandningen av druvor är densamma som i husets Amarone, dvs 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella, och 5% Croatina. 40% av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. Alkoholhalt 14,5%.

Doften är subtil men ändå tydlig. Vi känner mörka körsbär (moreller), plommon, lite torkad frukt, en viss blommighetoch en servil örtighet. Ju längre kvällen lider desto tydligare blir dofterna. Doften har det där trevliga anslaget som triggar en att gå från att lukta till att smaka.
Det har hänt mycket med smaken jämfört hur det var när vi testade det för ett år sedan. Allt börjar falla på plats och utvecklingen har därmed gått i rätt riktning. Vi möter tämligen omedelbart härliga mörka körsbär. Här finns också inslag av torkad frukt och fina plommontoner. En näve örter/kryddor gör sig gällande på ett tidigt stadium. Smaken är komplex, men naturligtvis inte i klass med deras amarone. Eftersmaken är lång och utdragen. Körsbärskärnor ger en liten trevlig bitter ton. Solmogna björnbär och då menar jag riktigt mogna så att den där lilla sötman kommer fram. Torkad frukt, choklad, läder och lite, lite lakrits. Det här är riktigt gott. Tanniner finns det en hel del. Finslipade men ännu inte helt avrundade ger dom ett trevligt motstånd i gommen. En fin syra somharmonerar bra med körsbärsfrukten.
Oh, det här är gott. Den här Superioren överglänser många billiga amaoneviner och allt vad ripasso heter.
Vår uppfattning är att det här vinet kommer att växa de närmaste åren.
Vi betalade 20 euro när vi köpte våra flaskor på gården.

Betyg 4+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar