onsdag 30 maj 2012

2006 Las Flors

Vårt bidrag till lördagens vinprovning var en flaska Las Flors. Det är två år sedan vi drack det här vinet för första gången. Då, liksom på lördagskvällen, var det just årgång 2006. Vi blev tagna med storm den gången och utnämnde vinet, tillsammans med Onkaparinga Grenache, till årets vin. Förväntningarna är som ni förstår gigantiska och därmed finns alltid risken för besvikelse.

2006 Las Flors.
Vi har här ett vin från Terrasses du Larzac i Languedoc. Producent är La Pèira en Damiasela.
Druvblandningen i 06:an är 45% Grenache, 35% Syrah och 20% Mourvedre. Syrah och Mourvedre lagrades 24 månader i nya ekfat om 225 l,  medan Grenache i nya ekfat om 500 l.
Vi hällde upp vinet på karaff drygt 4 timmar innan det skulle drickas. Efter två timmar hällde vi tillbaka det på flaskan, ner med det i en kylväska. Vi skulle uppvakta en tioåring och ha vinet ståendes i bilen under två timmar.

Redan i färgen avviker Las Flors från de tre riojorna, som provades samtidigt. Färgen är riktigt mörkröd. Det är nästan så att det är en svart nyans.
Doften är stor och slår emot luktcensorerna med en våldsam kraft. Riktigt mogna körsbär (mörka) är det första vi kommer att tänka på.Lite mörka skogsbär noterar vi. Rejält med örter, peppar, torkad frukt och så ett floralt anslag. Vi känner också en del fat, men den harmoniserar väl med frukten. Till slut kommer också lite pinje och eneträ. En riktig sydfransos. Doften är lika hänförande som vi minns den.
Smaken är stor och kraftig. Rejält med solmogen frukt, som domineras av de väl mogna, mörka körsbären. Ordentligt med sydfranska örter, svartpeppar, pinjeträd och kakao.. Eftersmaken är stor och varar länge. Frukten går igen här, men nu hand i hand med rosmarin, lakrits och en riktigt mörk choklad, som ger en trevlig lite bitter ton. Gott om tanniner som är välstrukturerade, tilltalande och inte helt avrundade. En viss eldighet finns där, men oss stör den inte. Vi kan riktigt känna hur het sommaren har varit.Vi älskar den här sydfransosen. De höga förväntningarna infriades. Visst, det här är ett krafftpaket, men ett gudomligt sådant.
Under våren har årgång 2009 kommit i beställningssortimentet (73018) och priset är 299 kr.

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar