fredag 11 maj 2012

2008 Sauvignon Blanc, Clos Henri

En fredag för någon vecka sedan grillade vi havskatt. I kylen hade en kvarglömd flaska vitt vin, oöppnad. Den fick bli vårt sällskap.

2008 Suvignon Blanc, Clos Henri.
Familjen Bourgeios från Chavignol i Sancerre köpte 50 hektar i Marlborough i slutet av 90-talet och 2003 var de första vinerna klara. Sakta men säkert så bygger man upp en ny gård med kyrka och allt.
Man odlar i första hand sauvignon blanc och pinot noir.
Det här är deras första vin. Deras andra vin Bel Echo drack vi i höstas.
Färgen är ljusgul med lite skimrande gröna nyanser.
Det är en typisk sauvignon blanc doft som når oss: nässlor, fläder och svartavinbärsblad. Allt i en frisk och pigg stil. Lägg därtill lite exotisk frukt och citrus.
I gommen får vi ett frisk vin. Syran är pigg och tydlig men går inte över gränsen för syrligheten. Citrus, krusbär och svarta vinbärsblad är vinets signum, men där finns inslag av lite exotiska frukter. I eftersmaken dominerar krusbären, men har nu också sällskap av fläder, nässlor och kiwi. En mineralaktig ton noterar vi i svansen tillsammans med någon exotisk frukt.
Ett enkelt och rättframt vin. En riktig god Sauvignon blanc som passar bra en varm sommarkväll, men funkade till vår grillade havskatt.

Nu är det årgång 2010 som finns på SB och den kostar 179 kr.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar