tisdag 15 maj 2012

2007 Asinone

I lördags var det dags för grillning. Vi hade inhandlat ett par entrecoter  från djur som gått på strandängarna runt Tjolöholm (strax söder om Kungsbacka). De var inköpta i vår Konsumbutik i Frillesås. Till detta drack vi ett vin från Montepulciano

2007 Asinone, Poliziano
Montepulciano är beläget några mil söder om Florens, i sydöstra Toscana.
Vinodlingarna i området omfattar drygt 820 hektar. Vin från detta område måste innehålla minst 70 procent av den blå druvsorten sangiovese, lokalt kallad prugnolo gentile.
Poliziano drivs av Federico Carletti. Egendomen omfattar 120 hektar.
Asinone görs de bästa åren till 100% av  Sangiovese, men det händer att vissa år blandar man i  10% Colorinoa och Merlot från yngre vinstockar..

Färgen på vinet är mörkröd, lite tegelstråk och med en dragning åt det mörkt rubinröda hållet.
Inledningsvis är doften lite återhållsam, men för var halvtimma jag är är där och doftar tillkommer nya aromer.
Vi låter vinet få två timmar i karaff innan vi sätter oss till bords. Det första vi noterar är de mörka körsbären, efterhand tillkommer såväl hallon som lite plommon. Örterna dyker upp efter ungefär en timma på karaff och då tillsammans med en liten mörkrostad kaffeton. Lite fat finns där också nu och precis innan vi ska gå över till att smaka utbrister hustrun "den lite brända tonen associerar jag till muscovadosocker". Ja, för där är en liten ton av något bränt och lite sött (russin). Vi gillar de signaler som doften skickar ut.
Vi tar en klunk. Gott! Riktigt gott!!
Tydliga mörka körsbär är det första vi känner. Mer röda bär i form av mogna hallon, fina kryddor, lite katrinplommon och en bit riktigt mörk choklad. Eftersmaken är ganska lång, fruktig, kryddig och det allra sista får vi en god lakritsrem att suga på. Syrorna är med oss hela tiden. Pigga och friska, men aldrig att de slår över till en jobbig syrlighet. Gott om väluppfostrade tanniner, som inte är sammetslena utan lite lagom krävande.


Ett underbart vin som gjorde sig perfekt till vårt grillade kött.
Slutsåld på SB, men när vi köpte det här vinet någon gång under 2011 kr betalade vi 299 kr. Vi ska hålla ögonen på när nästa årgång lanseras. Tillsvidare får man hålla tillgodo med ett något enklare vin från  Poliziano från 2008,  men så kostar detta i gengäld 149 kr. Vi har inte smakat den varianten, men blir lite sugna för att få lite perspektiv på producenten.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar