söndag 6 maj 2012

Delamotte och Valthornssnäckor

Igår strax efter lunch ringde min vän Yrkesfiskaren. "Vill du ha några valthornssnäckor?" Jag svarar naturligtvis ja på den frågan, trots att jag aldrig vare sig ätit eller tillagat denna variant av skaldjur/musslor. Några visade sig var 30 st. Vi fick googla efter recept och något riktigt bra hittade vi inte. Vi förstod dock att kokar man dom för länge blir de sega. Vi gjorde två kok ett på 4 min och ett på 6 min. Inget blev segt. 6 minuterskoket var lättast att få ut hela musslan.
Någon jättesuccé blev det inte. Helt OK att äta, men ganska intetsägande i smaken. Vi föredrar kammusslor eller pilgrimsmusslor.

Delamotte Brut.
Ur källaren plockade vi upp en halvflaska Delamotte Brut. Inköpt på SB för 170 kr.
Druvmixen är Chardonnay 50%, pinot noir 30%, pinot meunier 20%
Druvorna till Delamotte Brut kommer mestadels från husets egna Chardonnay-odlingar som ligger i de klassiska Côte de Blancs-byarna Le Mesnil sur Oger, Avize och Oger.

Vi känner en frisk doft av citrus och gröna äpplen med en lite "brödig" ton i bakgrunden. Inte stark och påträngande utan mer försiktig men ändå med en viss skärpa.
Smaken känns med en gång lite stram och inte så komplicerad. Smakerna är enkla och tydliga: citrus, gröna äpplen, bröd och lite mandlar. Efter en stund i glaset avtar stramheten och övergår i en torr, behaglig citrus ton. De gröna äpplena drar iväg åt gula äpplen istället. Allt detta tycker vi är positivt. I eftersmaken som är medellång kommer lite sommarblommor fram och lite vita vinbär ger en syrlig karaktär. Lite, lite bitterhet av grapefrukt noterar vi det allra sista.

En champagne som är helt OK, men som inte får oss att göra vågen. Vi letar vidare bland halvflaskorna, som så här långt leds överlagset av Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart Brut. Den är förstås dryga hundralappen dyrare, men ger en lyxig känsla och värd varenda krona.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar