söndag 20 maj 2012

2010 Aravo Albarino, Beira Aral

Fredagen startade lite gråmulen, men på em klarnade det upp och vi fick strålande solsken. Temperaturen tog sig upp til 14 grader. Det blev en hård dag i trädgårdslandet med hacka och spade som redskap. Gökens envisa hoande höll mig på gott humör trots en värkande rygg.
Ikväll skulle det smaka fint med grillad marulk kompletterad med några kräftstjärtar. Nu gällde det bara att välja vin till detta....
Valet föll på en flaska Arbois från Dom Stephane Tissot (släpptes i maj). En timme i kylen och sedan korkade vi upp, men usch och fy vilken doft. Jäst, sherry och någon konstig blommighet. Inte smakar det bättre. Jag förs trettio år tillbaks i tiden när en god vän bjöd på maskrosvin. Hustruns kommentar är "Det här är ju inte drickbart". Jag går ner i källaren och hämtar den andra flaskan. Jag köpte ju två.
Exakt samma doft och smak. Det här måste ju vara defekt. Det får bli ett återbesök på SB och reklamera. För säkerhetsskull tog jag med mig ett helt annat vin och det fick bli kvällens sällskap.

2010 Aravo Albarino, Beira Real.
Vi befinner oss i Rías Baixas, som ligger i provinsen Galicien i nordvästra Spanien. Området fick status som DO (Denominación de Origen) 1988 och omfattar idag cirka 3 000 hektar vinodlingar.
Firman som producerat detta vin heter Beira Aral och drivs av vinmakarna Thierry de Francisco och Pepe Alvarez.
Vinet är gjort till 100% på druvan Albariño.
Albariño odlas företrädelsevis längs Atlantkusten på den Pyreneiska halvön, där druvans tjocka skal är en fördel för att klara det fuktiga klimatet. Albariño står för 90 procent av odlingarna i Rías BaixasDoften känns väldigt ung och frisk. Tydliga inslag av gröna äpplen och päron. Här finns en ton av persika som skapar lite spänning. En angenäm citrusdoft och lite örter lägger vi också  på pluskontot.
Smaken är frisk och spänstig. Gott om frukt i form av gröna äpplen, päron och citrus, som ger en frisk och trevlig syra. Det finns ockå lite exotiska inslag av persika, aprikos, melon och mango, som balanserar den friska syra genom att tillföra lite sötma.
I eftersmaken kommer lite mineraler och örter.Det här är inget stort och elegant vin. Det är däremot ett rakt och enkelt vardagsvin. Inte tillgjort och konstlat. Ett friskt och gott vin, som funkade till vår fisk. Vinet är perfekt som aperitif eller bara att njuta av en varm sommarkväll.
Detta var vårt första vin från Galicien och det gav absolut mersmak.

På Bolaget kostar det 149 kr. Väl värt varenda krona.

Betyg 3+

2 kommentarer:

 1. Du har köpt ett vin från Arbois som smakar, som en Arbois. Det är inget fel på vinet, det ska ha tydligt oxidativa toner vilket är charmen med dessa viner. Savagnindruvan ger detta.
  Misstänker att du inte heller tycker om finosherry.

  SB tar säkert tillbaka det trots att det inte är nåt fel på det, för att de är så snälla. Den viktigaste läxan är nog att du inte ska köpa Arboisviner i framtiden. Tissots rena Chardonnayviner är dock lite lättare att ta till sig.

  Hälsningar från en hängiven Arboisdrickare.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren Ezra.
  Långt bak i huvudet fanns en misstanke att det kanske var något i våra smakprefenser som inte stämde med vinet.Särskilt när vin två smakade som det första. Ditt svar är den definitiva bekräftelsen.
  Fast finosherry är jag inte helt främmande för i sitt sammanhang.
  Än en gång tack för informationen.

  SvaraRadera