fredag 4 maj 2012

2009 Chateauneuf du Pape, Donjon

Den här flaskan påbörjades på förra fredagskvällen. Halva flaskan blev kvar och den fick fungera som eftersläckning till söndagens provning med brodern och hans familj. Det kan med en gång sägas att detta var ingen eftersläckning vilken som helst. Ett vin av den här kalibern är egentligen värd sin egen kväll. Brodern har liksom vi på Vintankar blivit alltmer förtjust i Ch9dP-viner.

2009 Chateauneuf du Pape, Le Vieux Donjon.
Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällarna ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till negociant. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.

 

Färgen har en lite ljusare ton än vad vi är vana vid för Ch9dP-viner. En varmröd ton som drar åt lite violet och samtidigt en viss transparens.
Det doftar  förföriskt av hallon, björnbär, blåbär och körsbär. Vi får också omgående en förnimmelse av vår cykeltur i Provence förra sommaren då örterna tränger sig på. Kanske är det den milda lavendeltonen på slutet som fångar oss helt. Lite svagt i bakgrunden finns en arom av jord, järn och rått kött. Doften är större på söndagskvällen än två kvällar tidigare.

Vi låter vinet virvla runt i gommen, som initialt fylls av friska, syrliga toner av röda bär (hallon). Efterhand ansluter även en lite mörkare fruktkänsla i form av blåbär och solmogna björnbär. Örter och kryddor finns där hela tiden. Eftersmaken är medellång. I eftersmaken framträder örterna än mer tydligt och lakritsen gör sitt första inhopp. Tanniner finns här en hel del av. De känns lite finkorniga, inte helt avslipade och ger ett bra motstånd, utan att för den delen kännas jobbiga.
Vi blev alla väldigt förtjusta i det här vinet. Det växer med all säkerhet ytterligare några hack ihop med lite mat. 
Mycket tillgängligt idag, som ni förstår av ovanstående, men att det finns mer att hämta om några år är vi också ganska säkra på.

Vi betalade 349 kr när vi köpte det via Systembolagets beställningssortiment i vintras. Nu är det markerat som tillfälligt slut.

Betyg 4+
3 kommentarer:

 1. Det här vinet kommer att utvecklas under lång tid framöver, det är så in i bängbaljan välgjort och snyggt. Dessutom, att inte dras med i prestige-cuvée trenden är bara så kaxigt.

  SvaraRadera
 2. Punkarn!
  Då låter vi de två kvarvarande få vila. Tunnlar är det risk för det?
  Håller helt med dig. Ett vin och ett jäkligt bra sådant istället för att laborera med olika nivåer och priser.

  SvaraRadera
 3. Tunnel finns det väl alltid liten risk för, men det är något jag sällan oroar mig för. Jag kommer att plocka min nästa butelj om kanske tre skulle jag tro, går den åt rätt håll då får nog resten ligga ytterligare fem kanske. Nu tror jag säkert de kommer att hålla ihop fint i femton år, men jag föredrar dem inte helt utmogna.

  SvaraRadera