lördag 12 maj 2012

2006 Col D´Orcia

I förra veckan var Brodern från norr på besök. Det blev några viner från hans del av källaren.
Än så länge har det inte resulterat i någon bloggpost, men nu kommer den första av två.
Jag vet ju att han och hans sambo har ett särskilt gott öga till viner såväl från Piemonte som från Toscana. Den här kvällen var det Toscana och en Brunello di Montalcino.

2006 Col D´Orcia.
Vi har alltså  en Brunello di Montalcino. Vi befinner oss några mil söder om Siena. Druvan är en klon av Sangiovese, som kallas just Brunello. Vinet har lagrats 3 år på ekfat från Slovenien och sedan ytterligare ett år på flaska innan det når marknaden.
Färgen har en tegelaktig ton och viss transparens noterar vi.
Doften domineras i början av ljusa körsbär av bigarå typ. Initialt är det ingen kraftig doft precis, men den kommer sig alltmer. Visst känner vi faten i form av trevliga kryddor och aningens ved. Lite inslag av plommon, choklad och läder. Och så den där färgdoften, som hustrun har lite svårt för. Den är inte stark på något sätt, bara tydlig.
I munnen får vi ett rätt så kraftigt vin med en ordentlig körsbärssmak. En liten ton av surkörsbär eller är det röda vinbär? Syrorna är allerstädes närvarande. Tydliga, trevliga och matvänliga. En fin krydd och örtighet sätter vi upp på pluskontot. 
Ordentligt med finlemmade tanniner, som ännu inte blivit helt avrundade utan har lite vassa kanter som sticker ut här och där.
Den långa tiden på ekfat känns, men blir inte störande i vårt tycke.
Eftersmaken är fylld av körsbär och här tillkommer en liten ton av sötlakrits på slutet. Lite choklad och läder gör eftersmaken extra trevlig.


Nu är det årgång 2007 som säljs på SB. Den finns både på hel- och halvflaska för 264 kr resp 149 kr.


Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar