lördag 26 maj 2012

2004 Louis Roederer Brut Rosé

Våren är som bäst så här i slutet på maj. En fantastisk försommarvecka har vi haft i norra Halland. Sol, mild vind och en temp som har legat runt på +25 grader. Syrenerna blommar och sprider sin ljuvliga doft. Några små saker återstår att peta ner i trädgårdslandet: bönor, squash och majs.

30 april var sista dagen att ta upp hummertinorna. Min vän fiskaren V gjorde så och vi fick chansen att ta del av hans fångst. Brodern från norr var besök och kokade humrarna. Hans familj fick en fin Valborgsrätt. Hustrun och jag frös in våra två  för att tas fram vid ett lägligt tillfälle. Idag (fredag) infann sig detta läge. Vad kan vara bättre på en 63-årsdag än hummer och champagne!

2004 Louis Roederer Brut Rosé.
Vi har en årgångs roséchampagne från ett av de stora husen. Anorna går tillbaka till 1776. Ytterligare info hittar du på deras hemsida.
Vinet är gjort på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.
Den här roséchampagnen ärtillverkad med "saignée"-metoden. Istället för att hälla i en skvätt röd pinot i vinet har dom  låtit pinotskalen laka ur under en vecka innan musten tappades av.
Du som vill veta mer om vinet och årgången hittar detta här
En ljuvlig laxrosa färg, med en viss dragning åt kopparhållet. Vi får massvis av små bubblor som i en oändlig ström tar sig upp mot ytan.
Doften är härligt frisk och fylld av röda bär, blommor, mineraler och lite rostat bröd.
Smaken är frisk och fräsch. Röda bär och citrus är det omedelbara intrycket. En viss blommighet och lite steniga mineraler noterar vi också. Syran är frisk och balanseras fint av bären. De röda bären blir lite tydligare efter att vinet fått stå  ett tag i glaset. Hallon, jordgubbar och smultron blir en härlig kompott.
En viss krämighet finns här och tillsammans med den läckra moussen blir det riktigt gott.


Eftersmaken är inte så jättelång precis, men alldeles på slutet får vi en liten blodgrape förnimmelse. Ibland kan den här "beskan" förstöra helhetsintrycket, men inte nu. Istället förgyller den och ökar smakupplevelsen. Det här är grymt gott. Den når inte riktigt upp till Gossets rosé, men det är banne mig inte långt ifrån.

Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar