torsdag 17 maj 2012

2008 Alto Cabernet Sauvignon.

En av kvällarna  för någon vecka sedan bjöd brodern från norr på vin. Ett av glasen var en cabernet sauvignon. Av olika anledningar har anteckningarna blivit liggande och först nu kommer jag till skott med att sammanfatta intrycken.

2008 Alto Cabernet, Sauvignon.
Vi befinner oss i Sydafrika närmare bestämt i Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch.
Producenten är Alto Estate. Druvorna är till 100% Cabernet  sauvignon.
Vinet har lagrats cirka 18 månader i en kombination av nya, ett och två år gamla franska fat samt en smula nya amerikanska
Priset på SB är150 kr

Det är en trevlig doft, där de svarta vinbären dominerar. Visst finns här lite annat såsom svaga örter, mörk choklad och lite jord.
Smaken är rik på mörka bär och även här är det de svartavinbären som dominerar, men inte samma dominans som i doften. Lite örter och choklad finns också här. En påtaglig fatsmak kan vi lägga till. Inte så att den stör. Eftersmaken är medellång, full av den mörka frukten och det är i eftersmaken som vi först känner en liten bränd ton. En liten rökighet finns, som signalerar Sydafrika, dock är rökigheten mindre än i många andra viner från Sydafrika.
En viss stramhet har vinet och den hänger ihop med tanninerna. De är inte allt för bråkiga utan ger en viss stadga åt vinet. Syran känns fräsch och dominerar inte på något vis.
Att man haft Bordeaux som förebild råder det nog ingen tvekan om.
På det hela ett ganska trevligt vin som passar bra till kötträtter.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar