fredag 29 juni 2012

2008 Monrosso Chianti

På midsommardagen hade vi mina brorsbarn på middag. Vi bjöd på ugnsbakad kyckling och till detta valde vi en Chianti.

2008 Monrosso Chianti, Castello di Monsanto.
Det är ett år sedan vi köpte det här vinet. Vi drack en flaska ganska omgående och vad vi tyckte då hittar du härk
Druvblandning: Sangiovese 80%, 15% Canaiolo och 5% Colorino. Druvorna kommer från området Chianti Colli Senesi. Vi befinner oss då söder om Sienna.
Vinifieringen har skett på ståltankar och sedan har vinet fått 12 månader på slovenska ekfat innan det släpps ut på marknaden.I glaset har vi en dryck med en transparent rubinröd färg.
Vi sniffar lite försiktigt och möter doften av sura körsbär (trevligt!!), röda vinbär, lite jord, multna löv och finlemmade örter. Ingen stark påträngande doft utan lite försiktigt inbjudande.
I munnen får vi ett friskt och piggt vin. Vi möter ljusa, lätta körsbär, röda vinbär och en trevlig örtsamling. Syrligheten kanske inte är lika påträngande som för ett år sedan, men fortfarande väldigt tydlig. Det finns också lite mörka toner i form av  jord och svart peppar. Eftersmaken är medellång och de röda bären dominerar, men kompletteras av lite lakritstoner. Det här är inget stort, komplext vin för finmiddagen. Det är däremot ett väldigt trevligt och gott vin för vardagsmaten. I vårt fall var det perfekt till den ugnsbakade örtkycklingen på midsommardagen.
Vad vi främst faller för är de trevliga röda bären med sin förträffliga syrlighet. Ibland kan syrlighet bli lite för påträngande, men inte i denna Chianti.
Priset 99 kr i beställningssortimentet måster betraktas som ett stort kap.

Betyg 4-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar