tisdag 19 juni 2012

Groto de Corgnan

Fem dagar går fort och nu var det lördagkväll dvs vår sista kväll. Lucia hade hjälpt oss med att boka bord på en restaurang vi hört mycket om, men aldrig besökt Groto de Corgnan i den lilla byn Gargagnago. Vi promenerade genom vinfälten och genom byn och 25 minuter senare började en matresa av sällan skådat slag.
Värdar för den här resan var far och dotter Soave, Giorgio coh Martina.

Det finns ingen meny utan det dom tillreder det får man. Är det något man inte tål eller gillar är det bara att säga till vid ankomsten, då man får en snabb genomgång om vad som komma skall. Giorgio talar endast italienska men dottern Martina talar god engelska och ett och annat ord svenska. Jodå, dom har varit i Sverige och lagat mat bl a i Trosa och i höst/vinter skall dom till Tylösand. Det är ett samarbete med vinproducenten Allegrini som fört dom ut på dessa resor.
Lokalt odlade råvaror, små kött- och mejeriproducenter uppe i bergen och en tillagning i högsta klass.
Noterbart är också att maten var svagt kryddad. Smaken från varje ingrediens fick tala sitt tydliga språk.

Omelett med zucchini och tryffel

Välkomsträtten.
Soave drack vi som välkomstdryck och till omeletten.
100% Garganega. Druvorna torkas 40 dagar innan pressningen sätter igång. Färgen lite gulare än andra soave vi druckit. Det doftar av mogna gula äpplen, lite gråpäron och melon samt en svag örtighet. Gula äpplen, päron och lite citrus känns omedelbart i gommen samt en svag örtighet, som gör att jag inte tycker att det är en soave. I eftersmaken gör en del mineraler sig påminda och vi förstår att det måste finnas lite vulkanisk jord i Soave.
Salami, lardo och bröd med olivolja
Olivoljan på brödet kommer från egen tillverkning. Första gången jag äter lardo, men inte sista. Min konservativa smak har gjort att jag inte vågat prova detta, men en delikatess är det.Bresaola, ricotta, zucchini och jordgubbar!
Första gången jag äter jordgubbar till min bresaola, men det funkade!


2008 Musella Ripasso
Till antipastin samt de två pastarätterna drack vi en ripasso från Musella. Druvorna är Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 20% och Barbera 10%.
Det doftar som en ripasso ska dofta dvs söta, mörka körsbär, lite örter, lite plommon och lite choklad. Ingen stor påträngande doft, dock tydlig.
Smaken går samma väg. Initialt söta, mörka körsbär, örter och plommon. Eftersmaken är medellång och då tillkommer skogsbär och den mörka chokladen. Lite lena, finlemmade tanniner gör detta perfekt till pastarätterna. Vinvalet är gjort med eftertanke: Det är maten som är huvudrollsinnehavare här, vinet ska på ett subtilt sätt bättra på det hela.
Det finns Musella viner på SB, men inte Ripasson.Tagliatelle med säsongens svamp
Svampen har Giorgio varit uppe i bergen och plockat!


Ravioli och nässlor
Nötkött och hyvlad tryffel
Köttet var stekt eller snarare brynt försiktigt på utsidan och mycket rött inuti. Det mest fantastiska kött jag någonsin ätit. Tryffelsmaken mild men ändå tydlig. Det är köttet som spelar första fiolen, med en mängd olika smaker.
Dryck finns bara en.  Amarone!!
Zenato 2007.
Druvorna är 80% Corvina, 10% Rondinella och 5% Sangiovese/Molinara. Druvorna ligger 3-4 månader på torkning.
Doften är stor, mäktig och elegant. Söta, mörka körsbär och blå plommon, men det finns också en trevlig kryddighet samt en svag russinton och lite fat.
Smaken domineras initialt av de söta körsbären. En trevlig kryddighet och örtighet tillsammans med sammetslena tanniner gör vinet matvänligt. Det finns också en frisk syra som vi sätter på pluskontot. Eftersmaken är lång och där tillstöter torkad frukt, aningens lakrits, lite viol och en liten bitter mörkchoklad.
På SB kostar detta vin 379 kr. En av de bättre under 400 kr.
  

Hemmagjord glass med äppelnyten.
Det tog i det närmaste fyra timmar att njuta av denna måltid. Martina presenterade maten och vinet. Hon kom med jämna mellanrum och förhörde sig om vad vi tyckte. Hon fick oss att känna oss väldigt välkomna och som om vi varit gamla vänner till familjen.
Hon erbjöd sig att köra oss hem, men vi behövde en promenad, så vi vandrade ut i den ljumma sommarnatten mycket tillfreds med livet.

Är du i närheten av Gargagnago, så missa inte denna chans att få en matupplevelse för livet!!

2 kommentarer:

 1. Tack för härlig läsning om er Veneto-tripp. Groto de Corgnan låter fantastiskt - precis ett sånt ställe man vill snubbla över när man är på semester.

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patrik!
   Det är den här typen av upplevelser man bär med sig länge, länge....
   80 euro per person betalade vi för mat och vin och det får man ju anse vara ytterst skäligt.

   /J-C

   Radera