måndag 7 november 2016

2011 Campo Inferi från Brunelli

Häromveckan åt vi en spontanmiddag med några av våra grannar.  Jag hade för någon vecka sedan fått hem en laddning med viner från Brunelli. Det fick bli att testa den nya årgången av deras Campo Inferi.

Ni som följer Vintankar vet att Brunelli är en av våra riktigt stora favoriter i Valpolicella. Du som vill veta mer om Brunelli kan läsa vad jag skrivit här.
Campo Inferi är en av deras två Riservor. Jag har druckit och skrivit om årgångarna 2009 och 2010 tidigare.

"Inferi" är gjort på druvorna Corvina 70%, Rondinella 25% och Corvinone 5%. Druvorna har torkats i fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan mogna i 36 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet vila upp sig i närmare ett år på flaska innan det är redo för marknaden.
Det görs mellan 4000-5000 flaskor av Inferi.

Det visar sig återigen att Brunelli gjort en magisk amarone. Årgång 2011 är inget annat än fantastisk. Även om jag håller Titari 2011 något lite högre, men å andra sidan håller jag ju den som en av de bästa jag druckit.

Visst är 2011:an ung och visst kommer den att utvecklas ett par pinnhål till, men redan idag är den väldigt, väldigt bra bara den får ett par timmar i karaff.
Doften är rent förförisk för oss amaronenördar. Den fina körsbärstonen, det lilla örtinslaget, den torkade frukten och inslaget av kakao får oss att dra på mungiporna och lustfyllt sticka ner nosen i glaset och sniffa gång på gång. Ljuvligt!

I munnen är det en rätt så kraftfull smak av mörka bär (körsbär, björnbär, blåbär) som omgående omfamnar oss. Visst är den kraftfull men på det där eleganta sättet som Brunellis amarone så ofta är. Det blir aldrig för mycket, bara stort och njutbart. Här finns också lite örter, någon liten krydda, torkad frukt och lite toner av kakao som tillsammans med den fina syran och de nätta tanninerna ger ett litet återhållsamt intryck. Eftersmaken är lång, riktigt lång med söta mörka körsbär, en tydlig torkad frukt och bitterljuv mörk choklad.

Betyg 5-

Hos Systembolaget är priset 644 kr, fast den verkar slutsåld. Vi har köpt vår flaska direkt av Brunelli och betalade då 37 euro +frakt+sv alkoholskatt. Priset landar då på knappt 450 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar