fredag 11 november 2016

2008 Langenlois Käferberg, Loimer

Till söndagsfisken häromveckan drack vi ett vin från Österrike gjort på druvan Grüner Veltliner.
Producent är Fred Loimer och det är också Fred själv som är vinmakare. Han förfogar över ca 30 ha med vinodlingar. Sedan 2006 tillämpas Organisk-biologiska odlingsmetoder på alla deras vingårdar. Fred har tagit intryck av antroposofen Rudolph Steiner och infört biodynamiska principer.
Kvällens vin kommer från vingårdsläget Käferberg i distriktet Kamptal i regionen Niederösterreich, drygt fem mil nordost om Wien. Vingården ligger på 330 m höjd. Vinstockarna har en ålder av 10 till 55 år. Den här vingården är certifierad som Biodynamisk enligt BIODYN.

Jäsningen sker spontant under fyra veckor i begagnade ekfat, därefter får vinet ligga till sig i tio månader på begagnade ekfat. Den första hälften av tiden på sin jästfällning.


I doften hittar jag mogna gröna äpplen, aningens citrus, en del kryddor, våta stenar och en lätt blommighet. Till en början är doften väldigt försiktig, men i takt med att tempen stiger blir den allt tydligare.
Smaken är torr, frisk och har vissa mognadstoner. Det här är tusan så gott. Varför dricker vi så lite Grüner Veltliner. Det måste det bli bättring på.
Vi känner smaker av gröna äpplen med en viss mognad, citrus, en del kryddor och tämligen gott om steniga mineraler. Det finns en ton av vita blommor och tropisk frukt främst i eftersmaken. I svansen dyker det upp en läcker liten bitter ton som för våra tankar till grapefrukt.

Betyg 4

Vår flaska köptes in på Systembolaget för fem år sedan och den kostade då 249 kr. Där gjorde vi ett bra köp!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar