fredag 18 november 2016

Beaujolais Nouveau 2016

Il est arrivée! Som dom säger i Frankrike
Igår var det den tredje torsdagen i november. Alla vinnördar vet då att just den dagen släpps de allra första flaskorna från årets vinskörd i Beaujolais. En gång i tiden var det en stor och uppmärksammad vinhändelse. Idag röner den inte alls samma uppmärksamhet.  I vart fall inte i Sverige.
Vintankar, som började prova vin i mitten på 1970-talet, hade en period då det den tredje torsdagen i november absolut skulle inhandlas ett par flaskor. Det var aldrig någon stor vinupplevelse, mer traditionens makt som regerade. Numer blir det mer sporadiskt. Senast tror jag det var 2012 och även då från Foillard. Det resulterade i ett blogginlägg.

Igår bar det sig inte bättre än att jag skulle besöka "Bolaget" i Sisjön (Göteborg) för att inhandla viner till brorsonens Disputationsmiddag. Där framför mig i gången skyltar dom med de två varianter av BN som står till buds. Jean Foillard är ju en producent med gott rykte, så jag plockade på två flaskor i min kundvagn.
Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1981. Vinifieringen sker helt utan tillsatser. De 4 ha som Foillard gör sin Noveau på kommer från vinstockar som är 40-60 år gamla och ligger utanför byn Villié-Morgon.

Doften är frisk och de röda bären dominerar totalt.

I munnen är det en lättsam och mycket lättdrucken juice. Riktigt gott! Här finns friska röda bär: hallon, körsbär, vinbär. Bra syra som för tankarna åt röda äpplen och lingon. Lite örter. Eftersmak med steniga och lite salta mineraler.
Detta är inget komplext vin som ska analyseras. Det ska drickas!
Lättsamt, enkelt och mycket klunkbart är en bra sammanfattning.

Betyg 3++

På "Bolaget" kostade det 139 kr. Just nu verkar det finnas 100-talet flaskor i Nordstan (Gbg), några flaskor i Lund samt i Stockholmsområdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar