söndag 13 november 2016

2005 Onkaparinga från Clarendon Hill

Tiden har en förmåga att rusa iväg. Det har nu gått mer än sex år sedan vi för första gången kom i kontakt med Onkaparinga från Clarendon Hills. Det var då årgång 2006. Den fullkomligt tog oss med storm. Vi köpte vad som fanns kvar på Systembolaget i Nordstan. Något år senare dök årgång 2005 upp på "Bolaget". Det blev så klart ett köp av den också. Båda vinerna har under flera år levererat underbara vinupplevelser, men nu är det dags för vår sista flaska.
Clarendon Hills är en producent vars vineri ligger runt 40 km söder om Adelaide, strax nordost om McLaren Vale. Vinerna som tillverkas är gjorda på en druva och från en specifik vingård. Genom att googla har jag fått fram att dom gör ett vin gjort på druvan Mourvèdre, ett på Merlot, tre på Cabernet Sauvignon samt fyra olika Grenache- och Syrahviner. Det enda vin jag smakat är det Grenachevinet som kommer från vingården Onkaparinga.
Jäsningen äger rum i öppna ståltankar och "vild" jäst användes. Runt 18 månader får vinet begagnade på ekfat.

Det är en stor, mäktig och kraftfull doft, som är packad med mörk frukt och örter/kryddor. Lägg till lite kakao, en servil blommighet, aningens hallon och lite lakrits, så förstår ni själva att här finns inte bara kraft utan också komplexitet.

I munnen är det ett riktigt kraftpaket  fyllt av mogna, mörka bär. En fin örtsamling finns där hela tiden och så lager på lager av hallon, kakao, lakrits och kaffe. Syran är fortfarande på tårna och skänker en härlig friskhet. Tanninerna alldeles sammetslena. Eftersmaken riktigt, ljuvligt lång och där frukten får sällskap av försiktiga fat, karamellkänsla, aningens tobak och tydliga körsbär.

Det har hänt att minnet lurat mig och att ett vin jag inte druckit på ett tag blir en besvikelse, men inte denna gång. Onkaparinga känns bättre än någonsin. Det måste vara bra nära sin peak. Det är precis den här känslan jag vill ha när det är den sista flaskan av ett stort vin.
Betyg 5
Årgång 2005 kostade 499 kr och årgång 2006 389 kr. Vinerna är köpta på Systembolaget.
När kommer Onkaparinga åter till Systembolaget??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar