tisdag 8 november 2016

2015 Silvaner Wurzburger, Juliusspital

Häromveckan avnjöt vi det här vinet till en fiskgratäng.

Producent är Juliusspital, som grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 177 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Dom producerar runt en miljon flaskor. Knappt hälften av odlingarna är druvan Silvaner, men även Riesling (20%), Muller Thurgau (17%) samt ytterligare sexton druvor odlas däribland Spätburgunder (Pinot Noir 4%).
Sitt centrum har dom i WÜRZBURG några mil sydost om Frankfurt. 
Det här vinet är deras "bas-silvaner". Vinet är till 100% gjort på druvan Silvaner. Druvorna kommer från ett antal olika vingårdslägen.
Jäsning vid låg temperatur i upp till 30 dagar på ståltankar. Därefter får vinet vila på sin jästfällning i stora ståltankar innan buteljering. Juliusspital har byggt en speciell hiss för druvorna, som hissar upp dem 13 meter. I och med detta kan hela vinifieringen genomföras med hjälp av gravitationen, och ingen pumpning behövs.

Doften är lite försiktig, men visst gula äpplen, citrus och våt grusgång tycker jag mig känna.

I munnen är det friskheten som tillsamman med gula äpplen, citrus, gula plommon, nektariner och steniga mineraler dominerar. I eftersmaken finns någon liten örtighet och honungsmelon.

Inget stort vin, men ändå gott och trevligt. Och absolut värda sina 139 kr, som det kostar på Systembolaget.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar