onsdag 16 november 2016

2013 Sève d´Automnne, Domaine Cauhapé

Månadsvinet i september på Forumet Fine Wines var ett vitt vin från Jurancon. Geografiskt befinner vi oss vid foten av Pyrenéerna. Någon mil söder om staden Pau i det som kallas Sudoest.
Jag hann aldrig med att dricka det i september, men i början av november blev det av.
Jag tror faktiskt det är första gången som jag dricker ett vin från Jurancon.
Producent är Domain Cauhapé med vinmakaren Henri Ramonteau i spetsen. 1980 startade han med 4 ha. I takt med att framgångarna kommit har dom vuxit så att idag är egendomen på 42 ha och årsproduktionen ligger på 250 000 flaskor. Dom gör endast vita viner, fem torra och sex söta.

Sève d´Automne görs på druvorna Gros Manseng (70%) och Petit Manseng (30%). Typiska druvor för den här regionen.
Inledande skalmaceration i tolv timmar. Musten pressas sedan i en pneumatisk press. Jäsningen äger rum på tre till fyra år gamla ekfat. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning i cirka elva månader innan det buteljeras.


Doften är spännande och hyfsad komplex med gula frukter (päron, plommon, aprikoser), lite lätta örter, honung och någon söt ton. Den senare kan jag inte konkretisera mer än att det är en söt ton.

I munnen känns det fruktigt, friskt och torrt så klart. Här finns också en fet känsla över smakerna: äpplen, citrus, tropisk frukt, honung och lite örter. Syran är bra, även om den inte är alltför idog. Eftersmaken har en touch av lite bokna äpplen, saffran och nötter. Alldeles på sluttampen en liten fin besk ton som drar mot omogen grapefrukt. En liten alkoholhetta kan noteras.

Ett spännande vin. Lite utanför det gamla vanliga och därmed utanför bekvämlighetszonen. Det är ju det här som är så kul med Låt oss dela en pava över nätet på Fine Wines.

Betyg 4-

Flaskan är köpt på "Bolaget" för 179 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar