torsdag 21 maj 2020

2017 La Chimera Eos

Vi lever i den sociala distanseringens tidevarv och vi anpassar oss därefter, men det  innebär inte total isolering. Promenader utomhus med hållande av avstånd har vi tolkat som OK. Igår har det blivit vandring i Åkullas bokskogar. Magiskt ljus!!

Eftermiddagen bjöd på härligt vårväder. Lite trädgårdsarbete på eftermiddagen. Tomater (6 olika sorter), gurka (mini och vanlig) och paprika (tre olika sorter) har vi knött in i växthuset. Några sorter har vi köpt medan andra har goda vänner förärat oss. Tack till grannen Roland och vännen Anki!!

Efter väl förrättat värv fick det bli lite svalkande dryck på kyrkbänken.
Det här är ett riktigt gott bubblande rosévin
La Chimera är en liten vinproducent belägen i Valsusa-Chiomonte i den nordvästra delen av Piemonte inte så lång från den franska gränsen. Här startade Stefano sin verksamhet 2005 genom att hyra någon hektar vinfält och producera ett rött och ett vitt vin. Nu, 14 år senare, äger han drygt 3 ha och producerar runt 10 000 flaskor med ambitionen att inom några år kunna tillverka 15000-18000 flaskor. Vinfälten ligger på branta sluttningar och kräver mycket manuellt arbete. Odlingsmetoderna är organisk/biologiska och just nu befinner han sig i en certifieringsfas. 

Vi besökte Köpenhamn i november förra året. Det blev som alltid ett besök hos Fabio och Mie på Cibi e Vini. Just den här dagen hade dom besök av Stefano Turbil ägare till den lilla producenten La Chimera. Vi provade igenom hans viner och gillade flera av dom. Några flaskor fick också följa med oss hem. En av dom var just Eos, ett mousserande rosévin. Den där gråkalla novemberdagen fantiserade vi om hur gott Eos skulle vara en solig vår- eller sommardag. Och nu är vi där!!

Ett vin gjort uteslutande på druvan Avanà. Druvorna avstjälkas innan vinifieringen. Macerationen varar i stort sett endast under den tiden pressningen äger rum dvs runt 2,5 timmar. Vinet genomgår sedan en jäsningsprocedur, men tappas på flaska innan det jäst klart. Detta betyder att det jäser en kortare tid på flaska. Ingen degorgering vilket gör att det finns lite jästrester i botten på flaskan.

Detta är ett vin av karaktären rakt-på-sak. Inte så komplext. Svalkande och törstsläckande.  Det finns aprikoser, nektariner, persika, något gult plommon och aningens citrus i doft och smak. I bakgrunden lite sommarblommor. Farligt gott och med en sådant läckert blodgrape-avslut.
Betyg 4
Jag vill minnas att jag betalade knappt 150 DKK.

Vinet finns inte vare sig i ordinarie- eller beställningssortimentet hos SB. Samma kväll vi öppnade den här flaskan dyker vinet upp i mitt Instagramflöde. Ingvar med vinfirman Kontextvin har en "bubbellåda" som går att köpa via Systembolagets Privatimport. I den ingår två flaskor av Eos från La Chimera samt två flaskor vardera av Mongarda Col Fondo och Denny Bini Ponente 270. Priset lär hamna runt 1200 kr. Du ska ange Vin Till Mat som leverantör samt produkten "Kontextvins bubbellåda".
Jag bökade runt på SB:s hemsida och lyckades hitta Privatimport. Fyllde i och skickade in. Nu får vi se hur lång tid det tar innan jag kan hämta ut den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar