tisdag 26 maj 2020

Halkia Winery: 2016 Nemea och 2018 Agiorgitiko Red

Lördagen bjöd på en riktigt skön vårkväll. Ja nästan försommar. Det blev så klart grillning. Vi tog fram hemmagjorda lammkorvar och lammfärs ur frysen. På färsen gjorde vi en variant av Keftedes.
Både lammkorvarna och Keftedes fick vila en stund på grillen. Vi drack så klart grekiskt vin till detta.

Jag har ofta köpt mina grekiska viner av den danska importören Oinofilia. Ibland vid besök i Köpenhamn och vid något tillfälle via internet och fått dom skickade till min bostad. Nu finns det ett samarbete med Wine Waves i Sverige, vilket underlättar det hela.

Halkia Winery
Halkia drivs av Anna Halkia och ligger i regionen Nemea på Peloponessos. Anna växte upp i Australien då hennes föräldrar emigrerade dit men som vuxen flyttade Anna tillbaka till Grekland med sin man. Till en början sålde hon sina druvor till olika producenter men i början av 2000-talet började hon göra vin själv. Med begränsade tillgångar till utrustning och teknologi mer eller mindre tvingades Anna till vinmakning utan tillsatser eller större åtgärder i källaren. I vinmarkerna som omfattar 3,7 ha, där man odlar Agiorgitiko, Assyrtiko och Roditis, innebär det sedan start ekologiskt arbete och man är också certifierad. Rankorna är planterade mellan 1996 och 2014.

2016 Nemea
Det här är ett vin gjort på druvan Agiorgitiko. Idag en av de mest odlade röda druvorna i Grekland, men det var här runt staden Nemea på Peloponnesos som den har sitt ursprung. Vinet har fått tillbringa runt 12 månader på gamla ektunnor. En minimal tillsats av svavel.
Ett härligt och smakrikt vin med massor av frukt. I doften drar det mest mot röda bär, men i gommen känns bären mörkare. I doften kunde vi också känna lite läder, jord, en fin kryddsamling samt både stendamm och unset blommor.
I munnen känns vinet runt och mjukt, men här finns tanniner som bjuder motstånd på ett behagfullt sätt. Frukten består av körsbär och plommon. En finstämd ton av såväl örter som kryddor. Bra syra. I den medellånga eftersmaken kommer det mera frukt och kryddor

Årgång 2016 är inne i en bra drickfas och känns väldigt tillgängligt idag. Klara säkert flera år i källaren, men inget jag långlagrar. Och varför ska en göra det när det smakar så här bra idag?

Ett vin som gjorde sig särdeles bra till våra grillade lammkorvar och Keftedes.
Betyg 4
179 DKK fick vi betala i Köpenhamn.

2018 Agiorgitiko Red
Druvan är Agiorgitiko som framgår av vinets namn. Vinrankorna planterades för sju år sedan. Vingården ligger på 310 m ö h. Manuell skörd så klart.
Vinet har fått 7 dagars maceration på ståltank.  naturlig eller om en så vill spontan jäsning, därefter tre månaders vila på ståltank innan det buteljerades. Ingen klarning eller filtrering och ytterst lite tillsatt svavel.

Ett ungt vin med stor friskhet. I doften är det röda bär, stendamm, några örter och kryddor samt skolkrita och någon diskret floral ton.
I munnen är det den stora friskheten tillsammans med frukten som vi fångas av. Röda bär i form av jordgubbar och tranbär, men också lite mörkare bär som svarta vinbär tycker vi oss kunna känna. Precis som i doften finns här en god portion örter och kryddor. En stor och maffig syra med nästan lite spritsig känsla noteras. Tanninerna finns där och bjuder behagfullt motstånd.
Visst tusan är det här gott. Det är ganska så lättdrucket och nästan lite törstsläckande. Jag dricker det gärna till lite matigare sallader och även på egen hand en ljummen sommarkväll.
Betyg 4-
Vinet finns på SB och ingår i en låda med tre viner från Halkia Winery. Priset på lådan är knappt 600 kr och har nr 78351

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar