torsdag 14 maj 2020

En dubbel Cascina Tavijn: Vino Rosso 68 och 2014 Bandita (Barbera d´Asti)

Coronakrisen rasar för fullt även om det kan synas spår som pekar mot att vi kanske toppat. Det är samtidigt väldigt olika förhållanden i olika delar i landet. Vi lyder Folkhälsomyndigheten och fortsätter vår sociala distansering. det gäller att vara uthållig.
Vi är ju husbehovsodlare vad gäller rotfrukter och grönsaker, så vi har inga problem med att hålla oss sysselsatta.
Vi har haft ganska många soliga dagar i maj så här långt. Visserligen inga högre temperaturer, men på eftermiddagarna när vinden mojnat blir det ändå riktigt skönt vid husväggen och kyrkbänken. Just en sådan där eftermiddag öppnade vi en flaska Vino Rosso  från Cascina Tavijn.

Cascina Tavijns viner köper jag alltid hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Nadia Verrua och hennes viner har jag hyllat ett flertal gånger. Jag har också haft förmånen att få vara med på en provning som hon själv ledde. Du kan läsa om detta här.
Familjen äger 5 ha vinodlingar och ungefär lika mycket för odling av hasselnötter. All odling sker enligt organisk/biologiska odlingsprinciper med inslag av biodynamiska tankar. Det är spontanjäsning och minimalt tillsättande av svavel. Eller som Nadia själv uttrycker det "Not add too much and not to take away".


Vino Rosso 68
Ett ungt vin som ska drickas ungt. Ny etikett på Cascina Tavijns Vino Rosso
Etiketten är en hyllning till Nadia Verruas pappa Ottavio och farbrodern Sisto.
Det här vinet är gjort på lika delar Barbera och Ruché. Druvorna avstjälkas, pressas och får spontanjäsa tillsammans med skalen i två månader på glasfibertankar. Vinet får sedan tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljeras och förses med en gammal vanlig kapsyl.

Ett lättsamt och ungt vin med en mycket stor friskhet. Det lever mycket på den ungdomliga röda frukten. Det är väldigt svårt att inte charmas av den här omedelbara tillgängligheten.

I doften en god portion röda bär, någon ört, lite blommor och en stor portion kalkhaltiga mineraler som för oss lite äldre kan påminna om skolsalens tavelsudd.

I munnen är det nästan lite spritsigt fast ändå inte. Slankt och friskt med en charmig stramhet. Den ljuva ungdomliga frukten dominerar smakintrycken. Vi kan känna hallon, syrliga jordgubbar och lite tranbär. Någon liten nypa örter, skolkrita och torkade rosor med något violstänk finns i bakgrunden. Härlig syra. Lättsamma tanniner.
Den här ljuvliga majeftermiddagen var det både lättdrucket och törstsläckande.
Betyg 3+
Jag vill minnas att vi betalde runt 120 DKK.


2014 Bandita Barbera d´Asti
Namnet Bandita fick det här vinet det året när det stora konsortiet i Asti inte gav Nadia tillåtelse att kalla sitt vin en Barbera d´Asti. Det var årgång 2011 och Konsortiet var inte riktigt nöjda hur Barberan uppträdde. Nadia använde humorn och vinet fick heta Bandita. Sedan dess heter hennes Barbera alltid Bandita vare sig hon får lägga till d´Asti eller inte.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa om du klickar på resp årtal20072011 ,20122013 och 2014
Detta är ett vin uteslutande gjort på druvan Barbera., som vuxit på ett vinfält i Scurzolungo beläget på 260 m höjd över havsnivån. Vinrankorna är i genomsnitt dryga 40 år. Spontanjäsning på stålfat med skalkontakt i två månader. Det har sedan fått mogna på begagnade ekfat i minst 12 månader beroende på årgång.

Låt oss omgående konstatera att årgång 2014 av Bandita är inne i en mycket bra drickfas. Den bjuder verkligen upp.

I doften hittar vi läder och jord,men också fin mörk frukt, aningens viol och unset målarlåda.


I munnen är det en fin friskhet genom en trevlig och behagfull syra. Små, nätta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Det bjuds på en bärkompott med både mörka och lite rödare inslag. För två år sedan upplevdes den väldigt ungdomlig. Nu lite mer mogen. Några små nypor örter. Ett visst mineralinslag av såväl sten- som kritaktig karaktär. Florala toner av violer och rosor kan noteras i subtila nyanser, men ändå där.
Ett härligt vin med en stor portion charm, som lyser upp en ganska så grå vardag.
Betyg 4

Vi betalde 165 DKK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar