söndag 24 maj 2020

Amarone 2011. Del 13. Speri

Dags för del nummer tretton i det här årets stora vinprojekt. Turen har nu kommit till att prova Speris Amarone.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Acinatico, Stefano Accordini
Brigaldara
Checco, Damoli
Il Fornetto
Inferi från Brunelli
Massimago
Monte Santoccio
Pieropan
Raimondi
Roccolo Grassi
Viviani Casa dei Bepi
Zenato
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala.Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.

Producent är familjen Speri. Vineriet grundades 1874 och nu är den sjunde generationen på väg in i det här familjeföretaget. Det hela startade med 2 ha vinodlingar i utkanten av byn Pedemonte. Huvudkontoret ligger fortfarande där. Idag förfogar man över 60 ha fördelade på vingårdar i Fumane, San Pietro in Carriano och Negrar. Det är en traditionsrik familj och självklart är det bara egenodlade druvor som används. Omsorgen av av naturen har funnits där hela tiden. En omställning till att använda organisk/biologiska odlingsmetoder har gjorts och från och med årgång 2015 är alla deras viner certifierade.
Dom gör tre varianter av Valpolicella d v s en basvariant, en Ripasso och en Superiore samt en Amarone och en Recioto. En grappa finns också med i deras sortiment.
Jag har tidigare skrivit om årgångarna 20062007, 2009 och 2013.


Druvorna till Amaronen kommer från den 10 ha stora vingården Monte Sant´Urbano i Fumane, belägen på kullar som ligger på en höjd av 280-350 m över havet. Druvblandningen är Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara.
Efter att druvorna skördats får de ligga och torka i ca 100 dagar. Vinet får efter att druvorna pressats ligga i dryga månaden på ståltankar tillsammans med skalen. I mitten på februari separeras skalen och då börjar själva jäsningsproceduren. Den äger rum på 50 hl stora ekfat. Vinet får sedan vila upp sig först i ca 24 månader på 500 l ekfat (allier) och sedan i 12 månader på 20-40 hl  ektunnor. Slutligen en kortare tid på flaska innan vinet är moget för marknaden.

Just den här årgången fick tre Bicchieri i Gambero Rosso.

Vår erfarenhet är att Speris amarone behöver rätt lång tid på sig för att visa sitt rätta jag. 10 -12 år efter skörd börjar den bli som bäst.
Vi häller upp två glas som vi låter stå och lufta sig i närmare två timmar.  Vi kan omgående konstatera att det här är en Amarone som precis lämnat det ungdomliga stadiet, men ännu inte börjat få några mognadstoner. Den går i en lite stramare stil, vilket är något som vi uppskattar.
Doften är stor och kraftfull. Här finns massor av mörk frukt, en del torkad frukt, lite örter och kryddor samt en elegant ton av kakao.
I munnen är det bra tryck i smakerna. Den mörka frukten tar formen av mörka körsbär,  björnbär, blåbär och blåa plommon. Några små nypor örter och kryddor piffar till anrättningen. En god portion torkad frukt, dock ej särskilt mycket russin. Det lite strama intrycket beror på den alerta syran och inte minst på de närvarande tanninerna. Eftersmaken är riktigt lång. De mörka bären och kryddorna får nu sällskap av mörk choklad, espressokaffe och körsbärskärnor. Den torkade frukten är också mer påtaglig i eftersmaken och fortfarande är russintonen mycket diskret.
En fantastisk amarone som vi är ganska säkra på kommer att utvecklas ytterligare. Det som imponerar är kraften, elegansen och balansen i såväl doft so smak.
Betyg 5-
På SB kostar Speris Amarone 399 kr och nu är det årgång 2015 som gäller.

Avslutningsvis försöker jag mig på en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Casa dei Bepi, Checco Damoli, Il Fornetto, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Zenato

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar