måndag 11 maj 2020

2018 Susucaru, Frank Cornelissen

Vi ställde i höstas in siktet på att besöka Sicilien under juni 2020, men Coronaviruset har satt ett effektivt stopp för detta. Vi har nu ställt om siktet till juni 2021. Under tiden utvecklar vi vårt kunnande om sicilianska viner.
Det Etna Rosso-vin som jag provat flest årgångar av är à Rina från Girolamo Rosso. Verkligen gott och det har blivit för ett slags Benchmark för mig.
 - 2015 à Rina
Tidigare i höstas provade jag också:
2017 de Aetna, Terra Constantino
I år har jag startat med
2013 San Lorenzo från Girolamo Russo
- 2016 Etna Rosso Benanti
- 2017 Etna Rosso, Tornatore-
2016 Àgape från Valdibella

Susucaru är ett vin från den belgiske ikonvinmakaren Frank Cornelissen. Han startade som vinhandlare i Bryssel. Frank köpte upp privatpersoners vinkällare för att sedan sälja vidare genom de stora auktionshusen. Ofta var det viner från de stora klassiska områdena. I slutet på 1990-talet kom han i kontakt med viner som idag går under beteckningen Vin Natur dvs viner med så lite påverkan som möjligt från odlaren och vinmakaren. Allt enligt principen Inget tillagt och inget borttaget. Det var under ett besök på Sicilien som han kom i kontakt med viner från Etnas sluttningar. Det blev en ögonöppnare för honom. Han köpte sin första vingårdsplätt i början på år 2000. Den låg på Etnas nordsluttning. Då för för 20 år sedan var Etna-vinerna inte riktigt i ropet. Priserna på de gamla vinfältet var inte hysteriskt höga som idag. Frank Cornelissen hade aldrig tillverkat vin, men började nu att göra vin och samtidigt fortsatte han med att successivt köpa på sig fler vinfält.
Idag omfattar verksamheten 24 ha vinodlingar, vilket resulterar i drygt 100 000 flaskor. Varje årgång ska präglas av det aktuella årets förutsättningar, därför är det spontanjäsning som gäller, vilken äger rum på neutrala glasfibertankar som godkänts för hantera livsmedel. För de mer kraftigare vinerna används amforor som epoxybehandlats på insidan. I övrigt så lite intervention som möjligt. Fast riktigt besvärliga år måste kopparsulfat användas, fast då i minimala mängder

Det här är ett vin där druvan Nerello Mascalese dominerar (85%). Det finns även små slattar av Nerlello Capuccio, Minella Nera, Allicante Bouschet samt Minella Bianco. Druvrankorna har en ålder på dryga 50 år.
Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Spontanjäsning och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 25-70 hl. Ingen klarning, lätt filtrering. Buteljerad i maj 2019.

Vi dricker det här vinet lite svalt. Runt 14 grader
Mycket vacker ljus rubinröd färg. Helt transparent.

Lite ovanlig "kork" gjord i något slag
av  plast/gummi material.
I doften hittar vi en hel drös med röda bär. Här finns också en hel del kryddor och inte minst en god portion mineraler av stenig karaktär samt aningens knallpulver.

Vi smakar på vinet och noterar omedelbart den härliga friskheten och den lite småstrama stilen. Vinet är ungt, men är redan nu riktigt tillgängligt. Här behövs endast en kort luftning för att vinet ska bjuda upp. De röda bären i form av jordgubbar, hallon, tranbär, körsbär och några lingon är det som tämligen omgående tar kommandot och kompletteras efter hand med en del örter och kryddor. Precis som i doften finns här gott om mineraler som för våra tankar till grus, stendamm och krossad flintasten. Perfekt syra och med tanniner som hela tiden smånafsar i gommen. Medellång eftersmak.
Ett underbart vin. Lättdrucket trots den lite strama tonen. Vi drack det i solen  och njöt av den lite törstsläckande stilen.
Betyg 4
Vinet kostar 237 kr och finns i tolv olika butiker (Göteborg, Stockholm, Umeå, Västerås). Det går inte att beställa står det på Systembolagets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar