torsdag 7 maj 2020

Weingut Knipser: 2012 Spätburgunder Kirschgarten GG och 2011 Cuvée X

Jag besökte på hösten 2016 några vingårdar i Pfalz. Och visst blev jag imponerad av vinerna och människorna bakom dessa viner. Det gäller såväl vita som röda viner. En av de producenter som imponerade mest var Weingut Knipser.

Företaget grundades 1948 av Heinz Knipser, men egendomen som sådan har en mycket längre historia. Den ligger i utkanten av byn Laumersheim och vin har det odlats på ägorna sedan år 1876. Idag är det bröderna Volker och Werner Knipser som har ansvaret för verksamheten.
Knipser förfogar över 40 ha vinmarker i Laumersheim, Grosskarlbach och Dirmstein. Deras fokus ligger på Grosse Gewächse Riesling och Pinot Noir, men dom odlar även 15 andra druvsorter. Bland de röda kan nämnas Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Dornfelder och bland de vita Chardonnay, Gelber, Sylvaner och Pinot Blanc.

2012 Kirschgarten GG.
Det här är ett vin gjort uteslutande på Pinot Noir eller som dom säger i Pfalz Spätburgunder. Vingården Kirschgarten ligger i Worms. Den omnämndes redan 1654 och var då i ägo av ett nunnekloster. Detta är ett vin med beteckningen GG (Grosses Gewächs), vilket innebär att det finns en mängd regler om skördeuttag, sockerhalt mm. Druvorna måste dessutom varit odlade i ett område med beteckningen Grosse Lage, vilket kan jämföras med Grand Cru-läge i Champagne eller Bourgogne.
Musten har fått jäsa med druvskalen och pumpas sedan över till ekfat, där det fått vila i cirka 18 månader på nya barriquer av fransk ek innan det buteljerats.

En finstämd doft av röda bär med ett tydligt kryddigt inslag är det som vi ganska så omgående kan känna. Lite senare tillkommer stendamm och grus. Spår från fathanteringen tycker vi oss ana, men detta upplever vi bara positivt.

 I munnen är det de röda bären: körsbär, hallon, tranbär, mogna jordgubbar som tar befälet. Fint understödjande från en samling kryddor, där vi särskilt tycker peppar, kanel och pomerans tar plats. Tanninerna finns där men är beskedliga och bjuder trevligt motstånd. Syran är mer påtaglig och ger vinet en härlig friskhet. Medellång eftersmak där frukt, kryddor och steniga mineraler samspelar i balans och elegans.
Betyg 4+
Vi betalade 39 euro vid besöket på vingården. På SB är årgång 2014 som gäller. Priset är 469 kr. Dessvärre verkar det slutsålt.2011 Cuvée X
Detta är Knipsers flaggskepp. Det är en tysk Bordeauxblandning. Vinet är gjort på druvorna  Cabernet Sauvignon (50%), Merlot, (40%) och Cabernet Franc (10%). Druvorna skördas sent i oktober. En första selekteringen görs när druvorna handplockas och sedan görs en andra sortering strax innan pressning. Vinet har fått ligga till sig i nästan 2 år på nya ekfat. 
Ett riktigt gott vin. Det passar alldeles utmärkt till en mängd olika rätter, men också väldigt gott på egen hand.
En rätt så stor doft, där det börjar med läder, blyertspenna, piptobak och våt jord. Det står inte långt på innan frukten tar över. en härlig samling bär i huvudsak lite av lite mörkare karaktär, men det sticker också fram något lite rödare. En diskret kryddighet finns i bakgrunden.

Visst är det så att det här vinet lämnat ungdomen bakom sig och så sakteliga börjat ta sig in i mognadsfasen. Syran är fortfarande alert och vital, men inte längre samma rakt-på-sak längre. Tanninerna finns där och krafsar runt i gommen på ett mycket behagfullt sätt. Vid den första lilla klunken kan vi konstatera att det är den mörka frukten som omgående tar befälet: svarta vinbär, blåa plommon, lite skogsbär, några körsbär och hallon. En ljuvlig bärkompott helt enkelt. Här finns också lite örter och kryddor samt en del grusiga mineraler. Eftersmaken är något längre än medel och den mörka frukten återkommer med särskilt tydlig smak av svarta vinbär och kryddor. Det tillkommer i avslutet lakrits, några droppar espresso, mörk choklad och en liten, liten bitter ton (grön paprika). Det senare kan vara Cabernet Franc som visar sin närvaro. Bitterheten är inte alls störande mer av karaktärshöjande grad.

Ett riktigt gott vin och helt i min smak. Överträffar de flesta Bordeauxviner jag druckit.
Betyg 4+
Jag betalade 39 euro på gården. Vinet fanns på "Bolaget" för ett par år sedan och priset då var 575 kr. I skrivande stund verkar det ha utgått i takt med att det blivit importörsbyte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar