onsdag 10 februari 2021

2010 Réserve Auguste Favier Chateauneuf-du-Pape, Domaine Saint Préfert

Vintern är här. Det var länge sedan sist. Ett tunt snötäcke och ett flertal minusgrader tillsammans med  en lite bitande vind möter oss på våra dagliga långpromenader. Vi lever alltjämt ett liv med social distansering i väntan på att det ska bli vår tur att bli vaccinerade.

Det stod lamm på matsedeln och då dricker vi gärna en Chateauneuf-du-Pape. Det fick bli en flaska från årgången 2010, där de flaskor vi nyligen druckit har varit riktigt bra. Klicka på länken så får du mina tankar.

Apotekaren Fernand Serre köpte för snart hundra år sedan en egendom på cirka 80 ha någon mil norr om Avignon. Han skapade där Domaine Saint Prefert. Det är sedan 2003 Isabel Ferrando som styr verksamheten. Idag görs det två vita och fem röda viner, varav fyra är olika cuvéer Ch9dP. Man odlar 13 olika druvor. Grenache står för 70%, Mourvèdre för 15% och resterande femton procent fördelas således på elva olika druvsorter.

Réserve August Favier görs på 82% Grenache, 10% Cinsault och 8% Syrah. 100% stjälkar används. Hälften av vinet har lagrats på på betongtank och den andra hälften på 600-liters begagnade barriquer. Dryga året har det fått vila upp sig innan det buteljerades.

Det här är ett vin vi verkligen gillar. På senare tid har det inte blivit så många inköp av Ch9dP, men när vi dricker det här vinet blir det uppenbart varför vi en gång i tiden var så hänförda.

Färgen går i en lite mörkare rubinröd ton. Någon liten brunare nyans har smugit sig in.

I doften hittar vi både röda och lite mörkare bär. Lite läder. Rätt gott om örter och kryddor samt sommarvarm grusväg. Alldeles på sluttampen känner vi en anstrykning av violer. En stor och härlig doft, som väcker nyfikenheten på hur vinet smakar.

Smaken går lite i samma stil. Det bjuds på en varmfruktig bärkompott med mogna mörka hallon, körsbär, björnbär, några jordgubbar och blåa plommon. Provencalska örter och kryddor tar för sig ganska så rejält. Tanninerna finns där och bjuder ett försiktigt motstånd. Visst har tidens tand mjukat upp dom utan att vinet blir mesigt. Syran finns där också och skänker friskhet i det tämligen fullmogna vinet. I eftersmaken får frukten och örterna/kryddorna sällskap med sötlakrits, någon liten bitter mörk choklad och unset violpastill.

Ett riktigt gott vin, som börjar närma sig sin topp. Det kommer med all säkerhet hålla sig där i flera år till.

Betyg 4++

Det här vinet inhandlades på SB för bra många år sedan. Strax under 400 kr fick jag betala om jag minns rätt. Idag är det årgång 2016 som säljs på SB till 443 kr per flaska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar