fredag 19 februari 2021

2015 Sforzato dell´orco

Ska vi tro att vintern är på väg bort? Vi har haft ett par veckor med ihållande kyla, men nu är det på nollan och blötsnön singlar ner. Ett par plusgrader väntar oss framöver, så det kommer att bli slaskigt. Det är m a o en typisk vinter enligt standarden här på Västkusten.

Tidigare i veckan öppnade vi en flaska från Valtelina-dalen. Här är det främst Nebbiolo som odlas. Det lokala namnet på den här druvan är Chiavennasca. Ikväll tar vi oss an en Sforzato dvs ett vin gjort på torkade nebbiolodruvor.


Producent till det här vinet är Rivetti & Lauro. Det startades av Alberto Rivetti och Dina Lauro som båda hade en dröm och ambition att göra viner på sitt sätt. Valtellinas historia utgör basen som kompletterats med nya arbetsmetoder och druvval, där hållbarhet, biologisk mångfald, inslag av organisk och biodynamiska tankar och omtanke om naturen ska återspegla sig i vinet. Dom äger vinfält i Sassela, Inferno, Valgella och Tirano. Vinkällare, butik och provningsrum ligger i Torelli´s Palace i den gamla stadskärnan i Tirano, som är belägen i den östliga delen av Valtellina, där floden Adda gå i en nordlig riktning.
I deras portfölj hittar vi sju olika viner varav tre är klassade som Valtellina Superiore, ett vitt vin som är gjort på den udda druvmixen Nebbiolo och Sauvignon Blanc, två viner där Nebbiolo utgör 90% och Merlot resp Shiraz 10% samt en Sforzato (torkade nebbiolodruvor).

I mitten på december drack jag deras Sotomà, som är ett vin gjort på Nebbiolo (90%) och Shiraz (10%). Mina tankar om det vinet läser du här.

Druvan är som jag skrev ovan Nebbiolo, som skördas för hand och läggs sedan på torkning i 3-4 månader. De avstjälkas och de torkade druvorna pressas och vinifieras på små rostfria ståltankar. Vinet får sedan vila upp sig i 30 månader på en blandning av nya franska och amerikanska ekfat innan vinet buteljeras.

Färgen går i en vacker och lite gnistrande ljusröd rubinton.

Doften startar lite försiktigt med läder, jord, höstlöv och torkad svamp. En liten stund i glasen och de röda bären tar över. I bakgrunden finns lite torkade rosor och unset vanilj. En mycket trevlig och angenäm doft!

Vi smakar på vinet och kan omgående konstatera att det här är riktigt gott. Betydligt lättare i sin struktur än vad amarone är (som ju också görs på torkade druvor). De röda bären med smultron, tranbär, ljusa körsbär och skogshallon dominerar. Här finns också en del örter, nypon, violer och rosor. En förträfflig syra ger vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där och småbiter i gommen, men på ett anständigt sätt. I eftersmaken fortsätter de röda bären dominera med rosor som ackompanjerar, men nu tillkommer aningens kakao och unset vanilj.

Detta är ett vin i hög form. Visst kan det nog utvecklas lite, men jag gillar den här friska framtoningen det har nu. Jag tror det funkar bra till diverse grytor på vilt och svamp. Så klar går det bra ihop med ost och charkuterier.

Betyg 4+

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 488 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar