onsdag 17 februari 2021

Driant-Valentin Millésime 2000. Två flaskor där det är 6 år mellan degorgeringsdatum.

I början på året dök det upp en möjlighet att beställa två flaskor champagne Millésime 2000 från Driant-Valentin. Det som skiljer de två flaskorna åt är när de degorgerades. Det betyder att det ena vinet har fått ligga på sin jästfällning 6 år längre. Vi tyckte det lät spännande så vi la en beställning. Vi hade i somras druckit årgång 2008, som vi gillade och trodde skulle utvecklas en del. Så klart underlättade detta vårt beslut.

Deras Millésime 2000 är gjord på 80% Chardonnay från Grauves i Côte des Blancs och 20% Pinot Noir från Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ. Vinifieringen sker på ståltankar. Dosagen är 6 gr per liter oavsett när degorgeringen äger rum.
Det optimala hade så klart varit att pröva de båda varianterna mot varandra samma dag. Nu blev det inte så utan det blev 6 dagars mellanrum.. Den som är degorgerad 2014 njöt vi av på vår bröllopsdag den 8 feb. Den som är degorgerad 2020 njöt vi av på Alla hjärtans Dag.
Vingården ligger i Grauves vid foten av Côte des Blancs, men dom har också några vinfält i närheten av Ay¨. Sammanlagt äger dom 7 ha. Nio olika cuvéer gör dom och dom använder enbart druvor som kommer från dom egna vingårdarna.


Dégorgement 6/08/2014.
Färgen går i en lite mörkare gyllengul ton. Här finns hyfsat med små, små bubblor som strävar upp mot ytan.
Det doftar av mogna nästan lite övermogna äpplen, en del citrus, gula stenfrukter, någon orientalisk krydda, nyjäst bröd samt lite snäckskal och våta stenplattor. Hyfsat stor och väldigt trevlig doft.
I munnen är det en champagne med tydliga mognadstoner, men det finns en bra friskhet. 
Vi kan känna en mogen och rätt så komplex smak, som bjuder på mogna gula äpplen, röd citrus, aprikoser, någon exotisk frukt, liten lätt brödighet, rostade mandlar och aningens hemkola. Trivsam och behaglig syra. Eftersmaken är medellång och där kommer mer av de mogna äpplena som drar mot fallfrukt. På sluttampen blodgrape, kalkiga mineraler, mango, persika och unset honung.
En god och mycket trevlig champagne.
Betyg 4+

Dégorgement: 4/12/2020
Här är färgen t o m något mörkare än i den föregående flaskan. Den drar iväg mot att vara bärnstensfärgad.  Här finns väsentligt färre bubblor och därtill är dom ytterst små.

I doften signaleras om en champagne som är redigt mogen. Det vi främst noterar är bokna äpplen, grillad citron, exotiska kryddor, gul frukt samt grusgång och snäckskal. En anstrykning av honung letar sig så småningom fram.

Alla dessa hysteriskt små bubblor ger i gommen en läcker, men klart reducerad mousse. Kolsyran blir i slutet på kvällen så låg att det känns mer som ett stilla vin, men med fantastiska och komplexa  smaker. Hustrun blir lite lyrisk över den här champagnen.
De gula äpplen har toner av såväl fallfrukt som att vara lite bokna. Inslaget av citrus är mindre i den här flaskan. men visst finns här något som påminner om mandariner och grillad citron. En tydlig ton av nyjäst bröd noteras liksom kryddor av något orientaliskt slag. Här finns aprikoser, mango, och passionsfrukt. I eftersmaken en del mineraler av stenigt och kritigt slag samt rostade nötter och aningens honung. 
Betyg 4+

Champagne som degorgerades 2020 känns betydligt mer mogen. Det är nog för tidigt att dra några generella slutsatser, då jag endast gjort ett sådan här test. Gott initiativ från importören Vin Till Mat

Dessa två champagner är köpta på SB för 1150 kr dvs 575 kr/flaskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar