onsdag 24 februari 2021

2019 Roccolo del Durlo, Le Battistelle vs 2018 Monte Carbonare, Suavia

Vi har med åren blivit väldigt förtjusta i vinerna från Soave. Det har säkert sin förklaring i att vi besökt Verona och Valpolicella så många gånger, där många av producenterna i de östra delarna också producerar Soave-viner. 

 2019 Roccolo del Durlo, Le Battistelle.

Vi hittar Le Battistelle runt den lilla byn Brognoligo i hjärtat av Soave. Druvor har familjen odlat sedan det sena 1800-talet, men 2002 beslutade sig ägarna Gelmino och Cristina Dal Bosco att inte längre sälja druvorna till det lokala kooperativet utan att istället göra vin under egen etikett. Dom äger 9 ha som är fördelade på många små vinfält på kullarna runt Brognoligo. Dom producerar runt 40 000 flaskor fördelade på tre torra vita viner samt en liten produktion av husets dessertvin. Samtliga tre torra viner har funnits tillgängliga via Systembolaget. I skrivande stund är endast Roccolo del Durlo tillgänglig. 

Detta vin rankas som deras toppvin. Druvan är Garganega, som vuxit på en mycket brant sluttning och svåråtkomligt vinfält. Jordmånen är vulkanjord. Vinrankorna är mycket gamla. Några är över hundra år.
Druvorna plockas när de är riktigt mogna. Avstjälkas. Macerationen med skalkontakt varar i cirka 48 timmar. Jäsningen äger rum på ståltankar och varar i knappt en månad. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning i nästan åtta månader innan det buteljeras.

I den rätt så komplexa doften hittar vi citrus, gula stenfrukter, ett tydligt inslag av örter, lite florala toner och inte minst de steniga mineralerna som för våra tankar till en nygrusad sommar väg och våta berghällar.
 
I munnen känns det mycket frisk med gula äpplen,
citrus och gula stenfrukter (persika, plommon, nektariner) i centrum. Här finns precis som i doften ett påtagligt inslag av örter och steniga mineraler. Fin syra. Eftersmaken är något längre än medel och här tillkommer lite nötter, krossad flinta sten och unset honung samt en viss sälta precis i avslutet.
Betyg 4+
En alldeles underbar Soave. Det här är topp tre för oss!!
Vår flaska är köpt på SB genom beställningssortimentet och kostade 234 kr.


2018 Monte Carbonare, Suavia.

Familjen Tessari har bott och verkat i Soave sedan 1800-talet. Det var 1982 som föräldrarna drog igång en egen produktion av vin. Nu är det barnen, de tre systrarna, Meri, Valentina och Alessandra som ansvarar för verksamheten på den 12 ha stora vingården belägen på kullarna runt byn Fittà några km från Soave. Odlingen sker enligt organisk-biologiska metoder.

Vi har själva ett oförglömligt minne från en söndagslunch med Meri vid Gardasjöns strand i San Vigilio. Vår avslutningsdag på en resa med Club Amarone på våren 2015. Du kan läsa om den provningen här.

Ett vin gjort uteslutande på druvan Garganega. Det har fått jäsa på stålfat och också fått tillbringa i det närmaste femton månader på stålfat innan det buteljerades. Här har vi ingen ek inblandad.
Vad vi tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 20112012, 201320152016 och 2017.

Doften domineras av gula stenfrukter och citrus. Här finns också gott om örter, lite gulgröna sommaräpplen samt en tydlig ton av grusväg. I mindre omfattning men ändå noterbar är doften av kaprifol.

I munnen har vinet en härlig friskhet, där de gula äpplena och citrusen tämligen omgående tar kommandot. Efterhand får vi gula stenfrukterna i form av persika, gula plommon och någon aprikos. En hyggligt stor omgång örter gör sig påminda liksom de grusiga mineralerna.

 I eftersmaken tillkommer någon liten blommighet, kritiga och vulkan-mineraler (krita och sten) samt unset honung.

Ja det här är ett vin vi verkligen gillar. Årgång efter årgång håller det samma jämna och höga kvalitet.

Betyg 4

På "Bolaget" kostar den 238 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar