söndag 14 februari 2021

2013 Morgon Cuvée Eponym Morgon, Jean Foillard

I fredags var det confiterat anklår på menyn. Det första jag tänker på som vinval är röd Bourgogne eller något annat vin på druvan Pinot Noir. I källaren hade vi ett Beaujolais-vin som jag var nyfiken på. Sagt och gjort det fick bli Beaujolais till anklåret. Ett utmärkt val visade det sig.

Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1982. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering. Totalt disponerar Foillard 15 ha. Merparten av odlingarna ligger på Côte du Py strax utanför byn Villiè-Morgon, men han äger också ett 1 ha stort fält i Fleurie. 

Kvällens vin Eponym är så klart gjort på druvan Gamay till hundra procent. Druvorna kommer från ett litet vinfält med namnet Les Charmes beläget strax utanför byn Villié-Morgon. Vinstockarna har en ålder på cirka 50 år. Det har fått tillbringa nio månader på gamla Bourgognefat och som alltid med Foillards viner är dom buteljerade utan vare sig klarning eller filtrering.

Vi låter flaskan stå lite kallt så vi får ner temperaturen till 14 grader.
Färgen går i en ljusare rubinröd ton. Lite så att det gnistrar av ljusreflexerna.

Doften är mycket frisk och börjar lite försiktigt, men ju längre tid i glasen desto mer nyanser kommer fram. De röda bären tar kommandot förstärkta med en lätt ört- och kryddighet. Regnvåta berghällar samt någon liten antydan från fathanteringen spetsar doftintrycken. På sluttampen stiger en blyg viol fram.

I munnen är det friskt, slankt och med en sval, syrlig och ljuvlig nästan ungdomlig frukt. Vi noterar mörka skogshallon, tranbär, lingon, några blåbär och enstaka slånbär. Efterhand får vi i små doser såväl örter som kryddor. Tonen av mineraler gör sig påmind på ett försiktigt och diskret sätt, där vi noterar både sten och krita. Något inslag av röd citrus tycker vi oss kunna ana liksom unset viol. Fin syrlighet. Tanniner som biter lite försiktigt. Ja det här är gott. Riktigt gott. Och jag tror faktiskt det kan utvecklas något ytterligare. Under alla omständigheter håller det säkert den här höga nivån i åtskilliga år till. Det är ingen brådska för den som ligger på några flaskor. Fast fasligt gott trevligt är det idag, som ni säkert förstår

Betyg 4

Wine Trade importerar Foillards viner till Sverige. Den här flaskan ingick i en låda med 6 olika viner från Jean Foillard och kostade 2016 1440 kr, vilket gör 240 kr per flaska. Just nu finns inga Foillards viner tillgängliga på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar