fredag 12 februari 2021

2015 Teresa, Cascina Tavijn vs 2016 Bricco dei Merli Barbera d´Alba, Elvio Cogno

 Två viner från Piemonte drack vi i förra veckan. Det ena på den lite ovanliga druvan Ruché och det andra på den betydligt vanligare druvan Barbera. 

2015 Tereza, Cascina Tavijn.
I den lilla byn Scurzolengo, någon mil nordost om Asti, hittar du Cascina Tavijn.  1908 kom den här gården i familjen Verruas ägo och sedan dess har dom bedrivit ett blandat jordbruk, där hasselnötsodlingarna varit i centrum. Vindruvor har dom så klart odlat länge och sålt till det lokala kooperativet. Någon gång efter millennieskiftet började dom med egen buteljering. De senaste tio åren är det Nadia Verrua som leder verksamheten tillsammans med föräldrarna Maria Teresa och Ottavio Verrua. Jag träffade Nadia för drygt sju år sedan på en provning i Ängelholm. Du kan läsa om den här.

Verksamheten omfattar idag runt 11 ha, varav fyra  ha är planterade med hasselbuskar, 5 ha med vinrankor och 2 ha lite annat. Familjen har i stort sett alltid arbetat utan kemikalier och är idag ekocertifierade. De odlar druvorna Barbera, Freisa, Grignolino och Ruché samt en liten del med en för mig okänd druva Slarina. 
Druvorna avstjälkas varsamt så att bären förblir hela. Vinerna spontanjäses långsamt, så att urlakningstiden kan bli upp mot två månader. Cascina Tavijn svavlar minimalt och påverkar vinerna så lite som möjligt. Allt för att druvan och ursprunget ska få sätta sitt rätta uttryck. Detta leder också till att varje enskilt år återspeglar sig i vinet. Man kan också säga att här görs det mesta enligt gamla traditioner.

Teresa har fått sitt namn efter Nadias mor. Vinet är gjort uteslutande på druvan Ruché. Klasarna har precis som jag skrivit ovan avstjälkats. Spontanjäsning i slutna ståltankar med en liten mängd mosade druvor i botten. Två månaders maceration. Ingen klarning eller filtrering. En minimal tillsats av S02. Det har fått spendera runt ett år på gamla ekfat innan det buteljeras.

Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal:  20102012, 2013 och 2014

Färgen går i en mörk blålila ton.
Doften är väldigt karaktäristisk med sina röda bär och typiska trädgårdshallon. I mindre omfattning men ändå tydligt kännar vi doften av violer, metallslöjdsalen och kamomill
I munnen känns det rätt så slankt med en hyfsat stor syra. De röda bären finns på plats med hallon i centrum förstärkt med både smultron och tranbär. Finfina örter, aningens viol, bloddroppar (från ett litet skärsår) och någon stenig mineral. Tydligt närvarande tanniner  nafsar i munhålan. Eftersmaken är medellång, där vi tycker oss känna någon form av restsötma.

Det här vinet är en slags vattendelare. Antingen älskas det eller så tycker man det är näst intill odrickbart. Vi tillhör den första kategorin.
Betyg 4.

Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för 166 DKK. I Sverige importeras vinet av Vin & Natur. Det har funnits med i en låda med viner från Cascina Tavijn. Just nu är den slutsåld, men du som är nyfiken på Cascina Tavijns viner får rådet att kolla med  Vin & Natur , när det kan tänkas komma nya flaskor.


2016 Barbera d´Alba Bricco dei Merli, Elvio Cogno.
Elvio Corgnos vingård ligger på toppen av kullen Bricco Ravera några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut Brunate!! Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta. 
Dom har påbörjat ett arbete med att ställa om till organisk/biologisk odlingssätt, men ännu inte blivit certifierade. Så här skriver dom på sin hemsida: In addition to certification, the winery ensures a healthy vineyard ecosystem and environmental biodiversity by eliminating synthetic treatments and fertilizers in the vineyards and the use of chemicals and invasive practices in the cellars.
Jag har tidigare skrivit om det vita vinet Anas-Cetta i årgång 2017. Deras Dolcetto har jag druckit med stor glädje. Årgång 2018 skrev jag om här. Barberan Bricco dei Merli har jag druckit och skrivit om: årgång 2016 här och årgång 2018 här. En av Elvio Cognos Barolohar jag druckit och det är årgång 2016 av Cascina Nuova. mina tankar finns här.

Häromveckan blev Barbera-behovet påträngande. Det fick bli ett återbesök av årgång 2016. 
Vinet är gjort uteslutande på druvan Barbera, som vuxit på det drygt 3 ha stora vinfältet "Ravera" beläget 360 m över havet. Jordmånen är kalksten och plantorna drygt 30 år  gamla. Vinet har fått jäsa på stålfat och därefter fått ligga till sig i drygt 6 månader på 2500 liter stora fat av slavonsk ek.

Det har inte hänt så mycket på de 18 månader som gått sedan vi senast drack Bricco dei Merli. Här finns fortfarande den där ungdomliga spänsten och ljuvliga frukten som vi föll för då.

Doften börjar med aningens läder, men övergår ganska omedelbart till en frisk och härlig mörk frukt. I små pustar får vi örter, exotiska kryddor och torkade rosor. Precis som vi minns och vill ha den.

I munnen är det den mörka frukten som dominerar med blåa plommon, björnbär, mörka körsbär och aningens svarta vinbär. I mindre omfattning, men ändå tydligt får vi lite örter och kryddor. Snälla tanniner och behaglig syra gör att vinet har en bra friskhet. I den medellånga eftersmaken dyker det upp aningens kakao och lakrits, men även här är det frukten som spelar första fiolen.
Riktigt gott är det nu. Kvarvarande flaskor dricker jag nog upp inom två/tre år. 
Betyg 4
På SB är det årgång 2017 som gäller till priset 309.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar