Sommaren kom på tillfälligt besök i lördags. Visserligen med en irriterande blåst. Ett barnbarn fyllde två år. Det fick bli lite champagne i solen i det hörnet på tomten där vinden har svårt att komma åt.
1889 grundade Pierre Moncuit tillsammans med hustrun Odile Delos det här familjeföretaget med basen i byn Le Mesnil-sur-Oger. Sedan 1977 sköter Nicole Moncuit odlingarna och vinmakningen medans broder Yves sköter affärerna. Nicoles dotter Valerie är också engagerad vid sin mors sida.Familjen Moncuit äger 15 hektar vingårdar runt byn Le Mesnil-sur-Oger. Egendomens vingårdar utmärker sig med en relativt hög andel gamla stockar, vilket alltid ger Moncuits viner ett mineraliskt djup. Hela produktionen utom Brut Rosé är Blanc des Blancs gjorda på chardonnay. Till Brut Rosé har Moncuit bytt till sig lite rött vin från Grand Cru-byn Ambonnay som sedan utgör 20% av den färdiga Rosé-champagnen.
Detta är en Bland de Blancs dvs en champagne endast gjord på druvan Chardonnay, som vuxit på deras äldsta vinstockar i Le Mesnil-sur-Oger. Det har fått jäsa på ståltank och fått ligga på sin jästfällning i närmare åtta år innan det degorgerades. Det fick då en dosage på 6g/liter.
Nicole vinifierar alla sina vingårdar separat och blandar aldrig årgångar. Hon tycker att det suddar ut det unika uttrycket som Le Mesnil ger vinerna. Moncuit använder aldrig ekfat till sina viner utan allt vinifieras i ståltankar. Nicole anser att vinerna från Le Mesnil har så mycket naturligt komplexa aromer och vill inte att de ska få den tyngd som ekfatslagring ger. Buteljering sker i april året efter skörd vartefter vinerna genomgår sin andra jäsning på flaska och vilar på jästen i de gamla källarna. Årgångsvinet görs från de bästa vingårdarna och endast de år då kvaliteten så tillåter och ligger alltid minst fem år på jästfällningen. Champagnerna som saknar årgångsbeteckning (betecknas NV för Non-Vintage, men som ändå alltid är från endast ett år hos Moncuit) lagras alltid minst tre år på flaska, alltså mer än dubbelt så länge som de 15 månader som reglerna kräver för denna typ av Champagne.
Källa: Hemsida Caviste Cav006
Färgen går i en ljus gyllengul ton.
I den komplexa, lätt mogna doften hittar vi äpplen som blivit aningens, aningens bokna. Här finns också en fin citrusmix och en underbar samling tropisk frukt. I mindre omfattning men ändå tydligt kan vi notera aromer av jäst, krita, ostronskal, krossat grus och kaprifol.
Riktigt fint att sitta och sniffa på.
Visst doften är fin och bygger intresse, men det är när vi tar den första klunken som vi inser den här champagnens storhet.
Den är alldeles underbar med en härlig friskhet samtidigt som diverse mognadstoner börjat smyga sig in.
Vi noterar omgående en tydlig ton av mogna äpplen, som känns aningens bokna. Här finns en fin citrusmix, lite aprikoser, mango, ananas och persika. Gott om såväl kritiga som steniga mineraler. En läcker ton av ostronskal, mandelbeskvier samt unset honung får vi i eftersmaken. Fin och livlig syra med en underbar mousse.
Vi gillar verkligen den här champagnen och tycker att den är i ett fantastiskt bra drickfönster just nu. Ännu inte fullmogen, men frågan är om den blir så mycket bättre. Jag är tveksam. Hur som var det en nästan magisk upplevelse.
Betyg 5-