torsdag 29 mars 2012

Champagne Paul Dethune vs Baron-Fuente

Av någon anledning blev det här inlägget bara påbörjat före vår Parisresa. Jag fick leta lite så hittade jag de noteringar som jag gjorde. Vi drack de här båda champagnerna som välkomstdryck.

2002 Grand Millésime, Baron-Fuentè.
Baron-Fuenté håller till i den lilla byn Charly-sur-Marne på västra sidan av dalen Marne.
Detta är en blandning av druvorna chardonnay, pinot meunier och pinot noir, där merparten utgörs av chardonnay och meunier.
Det var många i sällskapet som frågade vad det här var för champagne och om den var dyr. Alla var överens om att det här var ett riktigt gott aperitifvin.Det doftar av bröd, en viss nötighet, lite gula äpplen och aningens citrus. Friskt, behagligt, charmfullt och faktiskt lite insmickrande. Det sistnämnda ska tolkas i en positiv mening.
Smaken är torr, men där finns en frisk aptitretande sötma gömt i bubblet. Vi noterar en lätt brödighet, friska citrustoner och tydliga gula äpplen. Jag vill betona gula, mogna äpplen och inga grönkartiga varianter. Det är ingen lång eftersmak utan snarare åt medelhållet och där växer en sötsyrlig blodapelsin fram och en aningens ton av honung. En perfekt uppstarts-champagne.Den är verkligen aptitretande och samtidigt lättdrucken. Jag har svårare att placera någon lämplig maträtt till den.

Vi köpte den här flaskan när SB prissänkte den till 249 kr. Vi köpte då tre flaskor. Detta var den sista och också den bästa. Vi hade gärna haft ett par flaskor att avnjuta under sommaren, men icke.
Betyg 4

Paul Déthune Blanc de Noirs
Vi har här en champagne gjort på enbart Pinot Noir druvor.
Producenten finns i byn Ambonnay i kanten till "Montagne de Reims". Du som vill läsa lite mer om producenten kan klicka här.

Vi har en gyllengul färg med stråk som drar mot koppar.
Doften har en tydlig ton av bröd. Här finns lite mineraler, aningens vanilj och en touch av röda bär.
I bakgrunden finns där något som närmast känns som lite krydda, kanske vitpeppar.
I smaken blir de röda bären lite tydligare. De drar mot en ton av hallon. Syran är påtagligt frisk med nyanser av apelsin. Här finns också ett inslag av vanilj från ekfatslagringen. Vi upplever den charmig och absolut inte överekad. Fin mousse som nästan känns lite krämig. Medellång eftersmak, där vi kan skönja en litet anslag av en mild, subtil ton av honung. Läckert.
Vi köpte den här flaskan av Franska Bolaget för 325 kr.
Betyg 4.

Vi har ingen stor eller lång erfarenhet av champagner. Det är först på senare år som vi allt oftare har börjat dricka detta vin. Ju mer vi smakar desto mer vill vi prova. Vi har förstått att här finns det mycket att utforska.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar