söndag 4 mars 2012

Bruno Paillard, Assemblage, 1996

Vi lyxade till fredagsmyset med att ta fram två humrar ur frysen. Ur källaren plockade vi upp en champagne som vi under ett flertal år haft stor glädje av. Inget varar för evigt och detta var vår sista flaska.

Bruno Paillard, Assemblage, 2006.
Druvblandningen är 52% Chardonnay och 48% Pinot Noir. Degorgerad i december 2006.
Etiketten är prydd med ett unikt konstverk av den italienska konstnärinnan Paola Marchesi.
Vi hade väldiga besvär att få ur korken, men efter en gedigen arbetsinsats gick den ur med ett behagligt plopp. Vår champagne har stått på altanen en stund och är därför väldigt kall. Vi häller upp två glas som vi låter stå i glasen dryga 10 minuter innan vi tar oss an dem.
Färgen är  djupt gyllengul. Vi häller upp och får med en gång ett litet skum överst. Det kommer sedan bara lite sporadiskt en del bubblor från glasets botten, men de kommer.
Doften är stor och komplex och mycket tilltalande. Vi känner en del äpple och lite gråpäron. Här finns också toner av citrus och aprikos. Lite rostat bröd noterar vi också. Njutbart!
Smaken är t o m ett hack större. Stor och mångfacetterad. Här finns gula äpplen, lite citrus och en del torkad frukt. Detta kompletteras av lite kryddor, nötter och en angenäm dos honung. Mycket friska syror som faktiskt känns runda och mjuka. Enormt balanserat och mängden smaker harmoniserar väldigt bra med varandra. Detta är bara så himla gott. Den här skumpan kan nog inte bli bättre än vad den är just nu.
Precis så här ska ett avsked vara från en god vän!
Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar